Decizia cu privire la alegerea culorilor pentru pereti este cea mai importanta atunci cand vine vorba despre redecorare.
Suprafata mare ocupata de acestia acorda un rol extrem de important culorilor pentru nota generala a casei. Dincolo de gusturi trebuie sa tinem seama insa si de lumina care patrunde in casa si, implicit, de punctele cardinale catre care sunt indreptate ferestrele.
Astfel, trebuie sa stii ca cel mai usor de amenajat sunt camerele cu ferestrele orientate catre est, pe peretii carora poti pune orice culoare, si ca cele mai dificile sunt incaperile indreptate catre nord.
Camerele orientate catre vest si nord, cele mai dificile
„Chiar daca nu-ti plac peretii colorati intr-o camera cu ferestre orientate catre nord, trebuie sa pui putin galben sau portocaliu. Altfel, peretii ar putea sa capete o nedorita si fada nuanta de gri”, afirma arhitectul Anca Dinca.
„La nord, se recomanda culori calde datorita faptului ca ne aflam in emisfera nordica: soarele nu va intra niciodata intr-o astfel de camera, deci lumina este indirecta sau, altfel spus, aceste incaperi vor fi mereu „in umbra”. De aici nevoia de culori calde (piersica, bej, galben, orange)”, continua specialista.
Dificil de colorat este si camera orientata spre vest, fiindca soarele de apus este foarte puternic si are o nuanta de rosu-orange. Din aceasta cauza este nevoie de multa grija in alegerea culorilor.
Spre sud si est se potriveste orice culoare La sud avem soare in permanenta, asa ca ne putem permite culori mai puternice: un perete vopsit intr-o alta culoare fata de ceilalti, accente de culoare aduse prin mobilier etc. Este bine de stiut insa ca o culoare rece va da senzatia de curat si proaspat, iar una tare va parea stralucitoare.
„Incaperile orientate spre est sunt incaperile mele favorite. Parca nimic nu imi lumineaza ziua mai frumos decat primele raze ale soarelui care imi intra printre faldurile draperiei in camera: o lumina curata, pura. Aici ne putem permite cam orice: culori calde, mai reci sau, pur si simplu, neutre”, explica Anca Dinca.
Pereti albi si accente de culori in decoratiuni
„Daca alegi cel putin doua culori in care vei zugravi camera, compara-le mai intai deoarece se influenteaza una pe cealalta. O culoare alaturata albului va parea mai deschisa, in timp ce acelasi ton alaturat la negru va parea mai inchis”, recomanda designerul Holly Sullivan, intr-un articol pe aceasta tema publicat de sky.com.
Daca nu te-ai hotarat inca la o combinatie de culori, te poti inspira din fotografiile pe care le gasesti in revistele de decoratiuni interioare si apoi sa ceri la un magazin specializat culori similare.
Este bine sa faci si o proba cu vopseaua pe care ai ales-o pentru zugravirea peretilor si se recomanda sa zugravesti o bucata mai mare de perete pentru a-ti face o impresie de cum va arata la final.
„Daca nu ai curajul inca de a zugravi peretii in diferite culori, lasa-i albi si introdu accente de culoare cu ajutorul pernelor de pe canapea, obiectelor de decoratiuni interioare sau altor ornamente. In acest fel vei putea fi inconjurat de culorile care-ti plac, le poti combina cum vrei si le poti schimba oricand doresti”, afirma Sullivan.
Daca vrei sa obtii un mediu relaxant alege culori complementare, iar daca iti place o atmosfera mai tonica, alege culori contrastante. Aminteste-ti doar ca alegerea unor culori inchise va face ca spatiul sa para mai mic, iar daca vrei ca o camera sa para mai mare trebuie sa folosesti culori deschise.
RECOMANDARI
Specialistii te invata cum sa procedezi Decoratorul elvetian Cristophe Gollut, cunoscut pentru talentul sau de a zugravi peretii caselor in nuante personalizate, afirma ca alege culorile pe loc.
„Inainte de a te apuca de zugravit trebuie sa analizezi suprafata camerei, destinatia ei si modul in care primeste lumina. Abia apoi poti alege culoarea pentru pereti”, afirma el.
„Atat lumina naturala, cat si cea artificiala vor modifica orice culoare din camera. Daca ai rabdare, asaza-te confortabil si urmareste schimbarile care se produc in fiecare camera pe parcursul unei zile, datorita luminii naturale. La caderea serii, observa si efectul luminii artificiale”, recomanda Cristophe Gollut, citat de sky.com.