Culisele scandalului din SUA. Democrații riscă să-și rupă iar dinții în Trump
- Tudor Borcea
- 26 septembrie 2019, 10:53
Camera Reprezentanților, care are majoritate democrată, va deschide o anchetă pentru „impeachment” împotriva lui Donald Trump
Aceasta este prima etapă a unei proceduri de destituire a președintelui SUA. Anunțul, făcut de lidera democraților și președintă a Camerei, Nancy Pelosi, este însă un pariu riscant pentru Partidul Democrat.
Camera Reprezentanților va examina dacă Donald Trump i-a cerut președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în iulie, informații susceptibile să-l compromită pe Joe Biden, favorit în cursa pentru învestitura democrată la alegerile prezidențiale din 2020.
„Nimeni nu este mai presus de lege”, a tunat Pelosi, în timp ce Trump a denunțat o „hărțuire prezidențială” care, în final, „va avea un impact pozitiv” pentru realegerea sa la Casa Albă.
Pariu riscant
Înainte cu 400 de zile de la alegerile prezidențiale americane, declanșarea unei asemenea proceduri, extrem de impopulară în SUA și cu final incert, reprezintă un pariu riscant pentru democrați.
Niciodată în istoria Statelor Unite un președinte în funcție nu a fost destituit.
Democrații, navigând pe mai multe scurgeri de informații din presă, îl suspectează pe Trump că a încercat să-l forțeze pe Zelenski să investigheze familia Biden, folosind ajutorul militar destinat Ucrainei ca mijloc de presiune.
Dacă Trump a recunoscut public că i-a menționat pe Joe Biden și pe fiul său, Hunter (care a lucrat pentru un grup gazier ucrainean în 2014) în timpul acestei conversații, el a negat ferm orice presiune.
Ba a și publicat transcrierea „completă și total declasificată” a discuției, „total adecvată” cu Zelenski.
Estimând „ridicole” acuzațiile democraților, Trump a spus, citat de Le Figaro, că rivalii săi s-au dedat înainte de alegeri la o „altă vânătoare de vrăjitoare”. „Nu știu cum să mă oprească”, a concluzionat liderul de la Casa Albă.
Democrații renunță la Mueller
În opinia observatorilor, Nancy Pelosi a estimat că va fi mai ușor să mobilizeze opinia publică pe recentul „scandal” din Ucraina decât pe mult trâmbițatele acuzații de ingerință a Moscovei în prezidențialele câștigate de Trump-exonerat în urma lungii și inutilei anchete a procurorului Robert Mueller.
Un rezultat asemănător o paște și pe tabăra democrată care va avea șanse puține să-l destituie pe Trump.
„Acțiunile președinției Trump au arătat acte de trădare de către președinte (...) trădare a securității noastre naționale și trădare a integrității alegerilor noastre", a declarat Nancy Pelosi.
Procedura
Constituția prevede că Congresul (ansamblul celor două camere) poate demite președintele în caz de „trădare, corupție sau alte infracțiuni și infracțiuni majore”.
Procedura destituirii se desfășoară în două etape. În primul rând, Comitetul Juridic din Camera Reprezentanților investighează și votează, cu majoritate simplă (218 voturi din 435), articole de rechizitoriu care detaliază faptele reproșate președintelui: aceasta este ceea ce se numește „impeachment”.
În caz de punere sub acuzare, Senatul, camera superioară a Congresului, trece la judecată. La sfârșitul dezbaterii, 100 de senatori votează pentru fiecare articol.
Este nevoie de o majoritate de două treimi pentru condamnarea președintelui. În cazul condamnării, destituirea se face automat și fără apel. În caz contrar, președintele este achitat.
Dacă democrații au majoritatea în Camera Reprezentanților, în schimb republicanii sunt cei care controlează Senatul. Deci procedura inițiată de democrați nu prea are nici o șansă de reușită.
În această situație, rolul justiției este nul. Deciziile de destituire a președintelui nu sunt controlate de sistemul judiciar, Congresul fiind singurul judecător.
Justiția „obișnuită” nu are mijloace pentru a inculpa un președinte în exercițiu. Acest lucru ar „dăuna” funcționării Casei Albe, a declarat ministerul Justiției în 1973 și în 2000.