Culisele învestirii Guvernului Orban. De ce i-a întors Tudose spatele lui Ponta
- Adrian Dumitru
- 5 noiembrie 2019, 07:10
Ziua cea mare, cea de ieri, a însemnat debarcarea Guvernului Dăncilă, care a reușit performanța ca, de la ieșirea ALDE din coaliție, să supraviețuiască miraculos timp de două luni. Ziua de ieri a însemnat și lovitura cea mai mare pe care a primit-o Victor Ponta, acest scamator al scenei politice care i-a amețit pe toți. Liderul a fost trădat de oamenii cei mai apropiați. Scandalul dintre Ponta și restul lumii din Pro România, din PSD și PNL a eclipsat evenimentul de la Parlament. Pentru că, în ciuda optimismului afișat, liberalilor le-a cam trecut glonțul pe lângă ureche.
La cum s-au aliniat astrele și partenerii, învestirea Guvernului Orban era de așteptat. Instalarea noilor miniștri presupune schimbarea aproape în integralitatea aparatului. Eșaloanele superioare, desigur.
Ieri dimineață, în drum spre Parlament, am făcut câteva opriri la ministerele din zonă: Justiție, Finanțe și al Dezvoltării. Talpa țării era la treabă, parcă nici nu auziseră că azi se schimbă stăpânii. Dar nici nu erau interesați pentru că, vorba unei doamne de la curățenie, care discuta cu alta:
„Nouă, mătura din mână nu ne-o ia nimeni, ei se bat pe birouri, nu pe mop”. Asta era la Dezvoltare, unde gradul de sobrietate este mai ridicat. La Finanțe, era un dute-vino de fuste înfoiate parcă în cinstea și spre ciuda demisului Teodorovici. Să vadă ce a pierdut și să regrete. În rest, fiecare își vedea de treburi, două funcționare povesteau la o țigară.
„Eu cred că dacă pică, ne pune să dăm azi drumul la popriri de conturi. Să creadă că e vina lu’ acesta. Cum ziceai că-l cheamă?” „Ăla rău de gură, ptiu, că nu-mi amintesc. Florin, ca pe bărbatu-meu”. „Cîțu!” „Da, Cîțu. Dar a picat la comisie”. „Și ce dacă, poate e om bun”. La Justiție nu a fost chip de a lega un dialog cu cineva. Toți erau prețioși, morcoviți sau plictisiți.
Umbra lui Stolo la Palat
Cu două ore înaintea începerii ședinței de învestire a Guvernului Orban, holul de la sala de plen de la Camera Deputaților era plin de jurnaliști. Cum se deschidea ușa la lift, cum mai era bifat unul venit, de parcă noi eram comisia de numărare. Toți politicienii erau în ședințe, mai puțin pesediștii. Pentru că, deși nu au intrat în sală, unii au venit la Parlament. Deputatul Florin Iordache socotea cot la cot cu presa dacă se face cvorumul și a fost primul care a recunoscut înfrângerea: i-au ieșit 237 de voturi. La fel ca la Tarom, în Parlament este o mare cumetrie.
Socotelile se făceau după gradul de rudenie, care i-ar fi influențat decisiv pe unii.
Zarurile fiind aruncate, am plecat pe la grupurile parlamentare. La etajul unde e ALDE, de după colț apare Stolojan. Slab și pământiu și cu aceeași încleștare a maxilarului, a dat să treacă, dar nu l-am lăsat. A spus că este pe acolo deoarece căuta ceva la Bibliotecă, un Monitor Oficial de pe vremea când era premier. Nu a fost foarte încântat să discute despre situația politică, nici măcar nu s-a bucurat că Raluca Turcan a ajuns vice-premier. A zis ceva de stabilitate politică și s-a scuzat.
Festival la liberali, liniște de mormânt la USR
La etajul liberalilor era o forfotă și o veselie de parcă se dăduse votul. Chiar dacă nu a prins mult visatul post de ministru, lidera senatorilor PNL, Alina Gorghiu, îmbrăcată în negru, ca Dăncilă la moțiunea de cenzură, părea MC-ul evenimentului. Calcula și dădea telefoane de zor, dădea interviuri; părea că e lumea ei, mai ales că ea urma să conducă ședința plenului reunit.
La USR, ușile erau ferecate. Pe dinăuntru. Pentru că bufetul este chiar lângă sala lor, toată lumea e cu ochii pe ușă. Nimeni nu a intrat, nimeni nu a ieșit cât s-au sfătuit useriștii cum să facă să dea impresia că-i sprijină pe liberali, dar să folosească momentul în favoarea lor, să facă tot ce pot să-l bage pe Barna în turul doi. Așa s-a și întâmplat: au votat în silă cu liberalii și în paralel au rupt Facebookul cu fotografii din plen însoțite de textul: Dam jos guvernul PSD apoi votăm pentru #tur2farapsd. Votăm #DanBarnaPresedinte.
Cumva, au terminat useriștii ședința și au năvălit afară. Toți odată, urmați de un Barna apatic, care, însă, s-a luminat tot când a văzut că toți ochii celor de la bufet îl scrutau.
La liberali, atmosfera era tot mai incendiară, mai ales că era și Rareș Bogdan acolo, ieșise pe hol și a strâns lumea în jurul lui. Și ei, la finalul ședinței, au rupt ușile. Unii nu erau foarte veseli, dar reușeau cu succes să mimeze optimismul. „Vă votează oamenii lui Ponta!” „Mda”, au murmurat câțiva.
Premierul desemnat, Ludovic Orban era foarte vesel, deși negocierile lungi și nopțile pierdute se vedeau pe fața lui. Unii, rupți de foame, au făcut coadă la bufet.
Vedetele zilei, Câmpeanu și Constantin, pe covorul roșu
Din nou, la sala de plen. Pe hol mișunau deja o mulțime de politicieni. Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, trimis să plătească oalele sparte, a reluat discursul obișnuit: că ei nu asigură cvorumul, că dacă șase partide au dat Guvernul jos, tot ei să pună altul în loc, că nu există alți trădători decât cei care au anunțat că vor face asta. Alți pesediști erau în biroul lui Marcel Ciolacu, președintele PSD al Camerei Deputaților, la o cafea. De fapt, îl păzeau pe acesta, ca nu cumva să intre în sală.
Și, în sunet de fanfare, au apărut cei doi care au răsturnat toată situația: oamenii lui Ponta. Fondatorii Pro România, Sorin Câmpeanu și Daniel Constantin, vicepreședinți ai formațiunii, au explicat de ce au întors armele: interesul național și dragostea de țară. Odată cu ei, au mai votat alți parlamentari ai formațiunii.
Acuzat că și-a vândut colegii ca pe morcovi
Potrivit surselor EVZ, în spatele rebeliunii celor doi, Câmpeanu și Constantin, stă fostul premier Mihai Tudose. Pe lângă faptul că s-au săturat că Ponta taie și spânzură după cum îl taie capul, că a trecut peste prietenia cu Daniel Constantin și nu l-a pus pe listă la europarlamentare, Tudose, după ce a devenit bruxellez a început să lege niște prietenii contra naturii (de stânga).
Concret, ar fi vorba de influența pe care Rareș Bogdan ar fi avut-o asupra lui. Acuzat că și-a vândut colegii ca pe morcovi, s-a năpustit cu furie asupra lui Ponta și i-a adus aminte de toate, ca la divorțul urât la care și judecătorii își astupă urechile.
Liderul Pro România îl acuzase că a negociat și cu PNL, dar și cu PSD. „Cel pentru care am muncit toți să ajungă la Parlamentul European - și care ne-a mințit în față pe toti că nu merge, doar candidează să ajute lista! Cel pentru care am cedat mandatul meu câștigat pe lista ProRomania! Mihai Tudose a descoperit acum grija față de guvernare - tocmai el care a fugit de la Guvern de frica lui Dragnea și l-a lăsat pe Premierul Japoniei singur prin București! Și tocmai el, care a zis că rămâne alături de noi să lupte în Parlamentul României și a plecat imediat la Bruxelles pentru 5 ani cu voturile noastre!”, a scris Ponta pe Facebook. Tudose i-a dat replica și i-a spus că nu mai vrea să fie vasal, că dacă își dorea asta rămânea la PSD.
Orban cu alai
Dintr-o dată s-a făcut liniște. A apărut Ludovic Orban cu suita de miniștri. Mai puțin Cătălin Predoiu, care își făcea un selfie într-un colț. Cap de pluton era ministrul Sănătății Victor Costache. Publicul a avut dificultăți serioase în recunoașterea unora dintre miniștrii lui Orban, așa că le căuta numele și chipurile pe telefon.
Cum au intrat în sală, premierul desemnat s-a așezat cu satisfacție pe scaunul premierului demis. Când Alina Gorghiu a anunțat că va prezenta programul de guvernare, parlamentarii USR și ALDE nu au aplaudat, dar liberalii au pus atâta patos în aplauze, că părea că toată sala, inclusiv pesediștii absenți, bat din palme.
Bodyguardul lui Dăncilă
Când ședința era în toi, pe scările care duc la balcon, și-a făcut apariția Mihai Fifor. Urca sprinten, câte două trepte deodată, a tras câteva uși închise, a ajuns la loje, a deschis fiecare ușă și s-a uitat cine este acolo. Apoi, val-vârtej, așa cum a venit, a plecat. Nu afară, nu la Marcel, ci la Senat.