Consilierii economici ai președintelui Donald Trump au apărat, duminică, posibilitatea de a redemara țara în siguranță, în ciuda persistenței epidemiei și a contaminărilor chiar în Casa Albă, supusă altminteri unor controale draconice.
În ultimele zile, doi angajați din „West Wing” unde se află Biroul Oval, un militar în serviciul lui Trump, apoi purtătorul de cuvânt al vicepreședintelui Mike Pence, au fost testați pozitiv la noul coronavirus.
Iar printre cei plasați în carantină se află și epidemiologul Anthony Fauci, nimeni altul decât consilierul zilnic al lui Donald Trump pe tema coronavirusului. Dar și directorul Centrului de prevenire al maladiilor infecțioase (CDC), Robert Redfield, și Stephen Hahn, patronul agenției federale a medicamentelor (FDA).
Aceasta în condițiile în care persoanele care lucrează în apropierea celui de-al 45-lea președinte al SUA sunt supuse zilnic testelor pentru depistarea Covid-19. Iar la acest capitol, regulile sunt foarte stricte, chiar dacă Donald Trump este frecvent criticat pentru că refuză să poarte mască.
Dacă, în aceste condiții, președinția nu este ferită de infectări, cum poate un american de rând să se întoarcă la muncă fără teamă să fie contaminat? Întrebarea a dominat emisiunile tv politice de duminică.
„Casa Albă este un loc foarte vast, lucrează aici cel puțin 500 de oameni, probabil mai mulți”, a declarat Larry Kudlow, consilierul economic al președintelui. „Cei care au testat pozitiv sunt doar o fracțiune mică”, „foarte puțini la număr”, a insistat el.
Kudlow a apărat dorința președintelui Trump de a „redeschide economia” pentru a face față „cifrelor înfiorătoare ale șomajului”.
„De ce nu avem încredere în companii?”, a continuat Larry Kudlow. „Ele știu, pe de o parte, că oamenii trebuie protejați”, „iar, pe de altă parte, că este necesar să repornească pe cât posibil pentru a face față problemei economice, recesiunii pandemice”, a pledat el, scrie Boursorama .
Statele Unite sunt de departe cea mai lovită țară din lume de virusul SARS-CoV-2, cu peste 78.850 de decese.
Și dacă situația se îmbunătățește lent în New York, principalul focar american, epidemia încetinește greu la nivel național, cu 1.500 - 2.000 de morți pe zi.
Însă, după ce a emis linii directoare prudente pentru a ieși din izolare - care depinde în cele din urmă de fiecare stat - administrația Trump insistă în fiecare zi în favoarea reluării rapide a activității economice.
„Avem aproape 80.000 de morți și avem, de asemenea, peste 30 de milioane de oameni care au solicitat ajutoare ”, a declarat, la CBS, Kevin Hassett, un alt consilier economic al lui Donald Trump.
„Trebuie să ne repornim economia, va fi o perioadă dificilă pentru toată lumea, așa cum este și pentru oamenii din West Wing în acest weekend”, a spus el.
Cu șase luni înainte de alegerile prezidențiale în cadrul cărora va candida pentru un nou mandat, Donald Trump este nerăbdător să întoarcă pagina cifrelor economice dezastruoase: rata șomajului a trecut de la 3,5%, înainte de criza sanitară, la 14,7%, cu o cădere a PIB fără precedent așteptată în al doilea trimestru.
„Aceste cifre nu sunt enorme, deoarece economia nu mergea bine” înainte de criză, „sunt enorme pentru că am oprit economia”, a declarat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin pentru Fox News, în timp ce a prezis un revenire rapidă: „vom avea un al treilea trimestru, un al patrulea trimestru mai bun, iar anul viitor va fi un an grozav”.