În timp ce administrația Biden are în vedere extinderea măsurilor punitive împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, un obstacol mare se află mai aproape de casă: consumatorul american.
Șoferii americani alimentează pentru a pleca în vacanțele de vară, iar prețurile la benzină sunt în medie de peste 5 dolari pe galon, pentru prima dată. Creșterea prețurilor la petrol și gaze naturale contribuie la creșterea inflației la cel mai înalt nivel din ultimele patru decenii, ducând la creșterea prețurilor la alimente, electricitate și locuințe.
Sancțiunile mai dure împotriva Rusiei, unul dintre cei mai mari furnizori de petrol și gaze din lume, nu ar face decât să înrăutățească acest lucru.
„Este ca și cum le dai șuturi în timp ce sunt pe jos”, a spus Ellen Wald, un istoric al energiei de la Atlantic Council, despre perspectiva unor acțiuni care ar putea crește prețurile pentru consumatorii de combustibil din SUA.
Statele Unite și Europa au impus deja o serie de măsuri care vizează exporturile de petrol ale Rusiei, o interdicție în SUA a importurilor de energie din Rusia și o interdicție parțială în UE asupra importurilor de energie.
Totuși, administrația Biden analizează și așa-numita sancțiune secundară, pentru a crește presiunea. Oficialii americani, de exemplu, sunt în discuții cu aliații europeni și asiatici cu privire la impunerea unor posibile plafoane de preț pentru achizițiile de petrol rusesc, a declarat marți secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo.
Unii oficiali cred că limitele de preț se numără printre cele câteva metode care ar putea adânci suferința economică a Rusiei, fără a crește și mai mult presiunea pe piețele petroliere globale, deoarece doar veniturile ar fi reduse, nu și volumele de petrol care vor fi lansate pe piață.
„Ceea ce se întâmplă este mai puțin despre cât de mult petrol rusesc iese de pe piață și mai mult despre scăderea profiturilor petroliere ale Rusiei ca urmare a faptului că va fi forțată să vândă cu reduceri mari”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, pentru Reuters.
Rusia, de exemplu, ar putea riposta reținând petrolul. Dar acest lucru ar putea duce imediat la creșterea prețurilor, deoarece producătorii mondiali de petrol au o capacitate neutilizată foarte mică, după ani de investiții insuficiente în câmpurile petroliere și rafinării.
„De fiecare dată când se vorbește despre sancțiuni, prețul crește”, a spus Wald.
Oficialii de la Departamentul de Trezorerie, cei care administrează sancțiunile, și Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă, nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.
Până acum Rusia a reușit să găsească noi cumpărători prin reducerea prețurilor. India, de exemplu, aproape și-a triplat achizițiile de țiței din Rusia luna trecută, în timp ce China a cumpărat și mai mulți barili.
Achizițiile Indiei au fost pe radarul Washingtonului de luni de zile, iar un oficial american a avertizat în martie că ar putea fi expusă unui „risc mare” de intensificare a sancțiunilor dacă achiziționează petrol cu mult peste nivelurile din anii precedenți.