În nord, liderul Kim Jong Un, înconjurat de generali care își agitau pistoalele, în sud, veteranii mascați respectând distanțarea socială: cele două Corei au comemorat separat aniversarea a 67 de ani de la armistițiul din peninsulă.
În 1953, încetarea focului a marcat începutul separării peninsulei coreene și a milioane de familii de-o parte și de alta Zonei Demilitarizate (DMZ).
La Phenian, capitala Coreei de Nord, Kim Jong-un a distribuit pistoale comemorative unor zeci de ofițeri și generali care „i-au jurat credință”, potrivit presei nord-coreene.
În fotografiile agenției de presă nord-coreene KCNA se pot vedea ofițerii care stau grupați în jurul lui Kim Jong-un, cu pistoalele în mâini.
Nimeni nu respectă distanțarea și nimeni nu poartă mască de protecție, în ciuda faptului că primul caz de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a fost semnalat și în Coreea de Nord.
„Kim Jong Un, președinte al Partidului Muncitorilor din Coreea, președinte al Comisiei pentru afaceri de stat a Republicii Populară Democrată Coreea și comandant suprem al Forțelor armate , le-a înmânat pistoale comemorative Paektusan principalilor comandanți ai forțelor armate, cu ocazia celei de-a 67-a aniversări a victoriei poporului coreean în Marele Război de Eliberare Patriei”, scrie KCNA.
„Toți participanții l-au salutat pe Ghidul Suprem care a deschis calea edificării armatei partidului revoluționar, cu înțelepciunea sa militară excepțională, cu strategia sa superbă și abilitățile sale rafinate de comandă”.
„Participanții au ridicat pistoalele în sus (gravate cu numele lui Kim) și și-au luat angajamentul ferm să lupte pentru Kim Jong-un, cu prețul vieții. Au jurat solemn să prețuiască în orice moment încrederea arătată de Partid, așteptările Partidului, să nu precupețească nici un efort pentru a transforma armata în forță de elită și să apere marea cauză a Partidului nostru cu o pregătire militară totală”, scrie agenția de presă nord-coreeană.
La Seul, capitala Coreei de Sud, zeci de veterani, purtând măști și menținând distanțarea socială, au participat, luni, la o ceremonie onorând eforturile lor, intitulată „Zile de glorie”.
Un ecran a proiectat reconstituiri ale conflictului inter-coreean, intercalate cu interviuri cu veterani străini și mesaje de susținere ale actualilor șefi de stat care au sprijinit Sudul în timpul conflictului, inclusiv președintele american Donald Trump și președintele francez Emmanuel Macron.
Declanșat la 25 iunie 1950 când Nordul comunist a invadat Sudul, susținut de Statele Unite, războiul inter-coreean s-a soldat cu milioane de morți.
Bunicul lui Kim Jong-un și liderul din Coreea de Nord la acea vreme, Kim Il Sung, a dorit să reunească prin forță peninsula împărțită de Uniunea Sovietică și de Statele Unite la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Forțele nordului au fost susținute de China și de URSS împotriva forțelor din sud și a unei coaliții a ONU condusă de Statele Unite. Incetarea focului a fost proclamată la 27 iulie 1953, dar nu a fost niciodată urmată de un adevărat tratat de pace.
La Phenian, războiul din Coreea, cunoscut și sub numele de „Războiul Glorios pentru Eliberarea Patriei”, este văzut ca o victorie.
De atunci, Coreea de Nord s-a dotat cu un arsenal nuclear necesar, în viziunea partidului, pentru a descuraja o invazie americană, dar care a dus la un val de sancțiuni internaționale împotriva țării.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a insistat, marți, că arsenalul nuclear al Coreei de Nord a fost tocmai garantul securității sale, la 67 de ani de la armistițiul războiului din Coreea.
Grație arsenalului nostru eficient și sigur de descurajare nucleară, cuvântul „război” nu va mai fi folosit în această țară, a spus el, în timpul unei întâlniri cu veteranii.
Astfel, „securitatea națională și viitorul nostru vor fi asigurate pentru veșnicie”, a adăugat el, risipind speranțele cu privire la posibila renunțare la programele nucleare și balistice ale Phenianului.
Dialogul dintre Phenian și Washington este împiedicat de incapacitatea celor două părți de a conveni asupra concesiilor pe care Coreea de Nord ar trebui să le facă în schimbul ridicării sancțiunilor puse în practică pentru a obliga țara comunistă să renunțe la aceste programe.