Evenimentul Zilei > Politica > Cu ce propuneri merge UDMR la Klaus Iohannis și ce troc se face. Ar putea fi lovitura decisivă dată guvernului
Cu ce propuneri merge UDMR la Klaus Iohannis și ce troc se face. Ar putea fi lovitura decisivă dată guvernului

Cu ce propuneri merge UDMR la Klaus Iohannis și ce troc se face. Ar putea fi lovitura decisivă dată guvernului

UDMR vrea revizuirea Constituției deoarece „acum este nefuncțională”, spune liderul deputaților UDMR Korodi Attila. Politicianul maghiar a declarat, marți, pentru Evenimentul zilei, că înainte de întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis de la ora 15:00, conducerea Uniunii se va mai întâlni o dată pentru a completa temele de discuție cu președintele.

Întrebat dacă vor repune pe tapet o veche doleanță a UDMR, eliminarea sintagmei „stat național” din Constituție, Korodi a fost evaziv și a spus că asta se va decide la discuția pe care o vor avea înainte de a merge la Cotroceni.

În 2011, politicienii UDMR au depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constituției în care cereau ca articolul 1să fie modificat și să aibă următorul conținut: „România este stat suveran și independent, unitar și indivizibil”, fără cuvântul „național”. Liderii maghiari au motivat mereu această cerere cu faptul că statul român are o comnponență multietnică.

Korodi Attila a mai spus că vor propune președintelui eliminarea totală a ordonanțelor de urgență deoarece Guvernul nu are dreptul să legifereze. Întrebat dacă asta înseamnă și eliminarea OUG pe timpul vacanței parlamentare, liderul unional a spus că da. El a adăugat că executivul ar putea emite acte normative, Hotărâri de Guvern sau Ordine de Miniștri, doar în acele situații în care este vorba despre o urgență. „Situația de urgență este foarte bine definită”, a conchis Korodi și a spus că urgență înseamnă război și calamități naturale, nu vacanța legiuitorilor.

Președintele UDMR Kelemen Hunor a spus că dacă Parlamentul ar fi singura instituție care legiferează, încet și-ar recâștiga credibilitatea. Și el este de părere că este necesară schimbarea în totalitate a Constituției nu „revizuirea pe ici colo”.

Din delegaţia UDMR vor face parte Kelemen Hunor, liderii celor două grupuri ale UDMR din parlament, Korodi Attila și Cseke Attila, precum şi preşedintele Consiliului Reprezentanților Unionali, Rozalia Biro.