Evenimentul Zilei > Justitie > CSM vrea să știe câte achitări are DNA! Cererea inedită va fi analizată
CSM vrea să știe câte achitări are DNA! Cererea inedită va fi analizată

CSM vrea să știe câte achitări are DNA! Cererea inedită va fi analizată

Consiliului Superior al Magistraturii va analiza o cerere depusă de două judecătoare, membre ale CSM, care ar putea pune capăt abuzurilor DNA.

Judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina au cerut Secției pentru Judecători din cadrul CSM să analizeze toate dosarele trimite în judecată de către DNA, pentru a se vedea dacă a fost afectat caracterul echitabil al procedurilor judiciare.

Cele două judecătoare au scris în cererea lor că în foarte multe dosare ale DNA s-a dispus soluția achitării inculpaților. ”Faptul că în multe cauze au fost dispuse soluții de achitare, după ce anterior împotriva persoanelor vizate au fost luate măsuri preventive și/sau acestea au făcut obiectul unor metode speciale de supraveghere. Relevearea în spațiul public în ultimii ani a unor numeroase situații de persoane vizate de dosare penale și ulterior achitate. Efectele produse asupra situației profesionale și personale a cetățenilor vizați de aceste dosare”, și-au motivat cererea cele două judecătoare.

În cerere se mai solicită ca toate tribunalele și curțile de apel să comunice câte dosare sunt pe rol, numărul persoanelor judecate, soluția pentru fiecare dar dar și ”temeiul legal în cazul soluțiilor de achitare, de încetare a procesului penal dispus în cursul judecății, dar și în cazul soluțiilor judecătorului de cameră preliminară în fiecare dosar în parte”.

Cererea va fi analizată și discutată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Dacă va fi aprobată, va fi pentru prima dată în ultimii ani când la nivelul întregii justiții românești va exista o viziunea de ansamblu asupra abuzurilor comise de DNA și a numărului total de achitări.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: