Evenimentul Zilei > Social > CSM îi susţine pe parlamentari în conflictul cu procurorii
CSM îi susţine pe parlamentari în conflictul cu procurorii

CSM îi susţine pe parlamentari în conflictul cu procurorii

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Bărbulescu, a cerut ieri Curţii Constituţionale (CC) să decidă dacă este necesar sau nu ca Parchetul General să obţină avizul parlamentului pentru a-i ancheta pe miniştrii care au şi calitate de deputat sau senator.

În sesizarea adresată CC, judecătoarea Bărbulescu susţine punctul de vedere al parlamentarilor şi nu pe cel al procurorilor. Preşedintele CSM sugerează că refuzul Parchetului de a trimite la parlament dosarele în care sunt cercetaţi actualul ministru al muncii, Paul Păcuraru, şi foştii miniştri Adrian Năstase (deputat), Miron Mitrea (deputat) şi Codruţ Şereş (senator) ar putea să reprezinte o încălcare a Constituţiei.
Acest refuz a fost motivat de Parchet prin faptul că urmărirea penală faţă de cei patru miniştri-parlamentari a fost deja avizată de preşedintele Traian Băsescu şi, prin urmare, nu mai este nevoie de un aviz similar din partea celor două Camere ale parlamentului.

Lidia Bărbulescu îi contrazice însă pe procurori şi susţine că aceştia nu pot stabili singuri căreia dintre cele trei autorităţi enumerate de Constituţie – Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedinte – se adresează pentru a cere avizul de anchetare a miniştrilor.

„Ar însemna să i se recunoască Ministerului Public un drept de preferinţă, de a alege una dintre cele trei autorităţi, ceea ce textul Constituţiei nu permite (…)“, se precizează în sesizarea preşedintelui CSM.