CSM cere Ministerului Justiției lămuriri cu privire la arhivele SIPA

CSM cere Ministerului Justiției lămuriri cu privire la arhivele SIPA

Magistrații CSM au votat marți în favoarea formulării unei adrese către Ministerul Justiției prin care va cere să explice situația actuală a arhivei SIPA.

"S-a hotărât transmiterea unei adrese către Ministerul Justiției pentru a da detalii privind arhiva SIPA, ca, în funcție de asta, după ce știm exact situația de fapt, să știm cum acționăm. Am cerut să aflam care e situația arhivei SIPA, ce s-a întâmplat după anul 2005, când s-a dispus desființarea arhivei SIPA, dacă a existat o inventariere, dacă au existat rapoarte, unde au fost transmise, toate amănuntele de genul acesta", a precizat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, la ieșirea de la CSM, conform Agerpres. 

Cristina Tarcea a mai spus și că a existat o propunere pentru reglementarea situației arhivei SIPA, însă s-a decis amânarea.

"A existat, într-adevăr, o propunere de hotărâre de Guvern prin care se dorea reglementarea acestui aspect (arhiva SIPA — n.r.), dar tocmai pentru că nu erau elucidate aceste aspecte și nu știam ce s-a întâmplat din momentul 2005 până în prezent și în condiții de campanii electorale în sistemul judiciar, s-a decis amânarea acestui subiect. Sper ca acum să se rezolve o dată pentru totdeauna. Trebuie văzut dacă ni se vor da și, în funcție de datele care ni se vor da, vom proceda în consecință", a spus Tarcea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a mai precizat că au existat temeri din partea judecătorilor că în arhivele SIPA ar exista date ce le-ar putea afecta viața profesională. "Eu nu știu ce conțin arhivele SIPA, eram judecător în perioada aceea în care se știa de existența acestui serviciu și erau serioase temeri din partea judecătorilor, în sensul că datele existente în cadrul acestei arhive ar fi de natură a influența într-un fel sau altul cariera și viața profesională a unui judecător. Trebuie văzut, tocmai pentru că au existat aceste temeri și suspiciuni trebuie să le lămurim", a afirmat Cristina Tarcea.

Dispariția dosarelor 

Jurnalistul Dan Andronic susţine, într-un articol EVENIMENTUL ZICEI, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

 

Citește  și:  Reacția Monicăi Macovei după dezvăluirile lui Dan Andronic

 

"De ce a tăcut Cătălin Predoiu? Pentru că din această nesecată oază de documente, până la un anumit moment istoric, s-au servit toţi. Despre ce este vorba? Despre dovezi că din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, au fost copiate documente. Despre dovezi că din arhiva SIPA au fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi care, ulterior, au avansat ierarhic până la cel mai înalt nivel", scrie Andronic. 

Citește și: Vanghelie despre Monica Macovei: „A fost tentativă de omor” Declaraţii incendiare

De asemenea, Dan Andronic arată că Arhiva SIPA este principalul element de șantaj la adresa magistraților. 

 De asemenea, potrivit jurnalistului, arhiva SPIA conținea 21.000 de documente la 10.000 de dosare. Totuși, alte surse precizeză că numărul de dosare este mai mic, acesta fiind de 3.000.

Arhiva SIPA avea peste 3.000 de dosare despre judecători și procurori - Un raport exploziv dezvăluie cum au dispărut și s-au copiat documente