Pedeapsa cu închisoarea pentru cetățenii care folosesc acest simbol. Legea a fost adoptată

Justiție. Sursa foto: Arhiva EVZ

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care cetățenii care folosesc în mod ilegal emblema sau denumirea Crucii Roșii, vor risca pedeapsa cu închisoarea.

Emblema care reprezintă organizația umanitară Crucea Roșie va fi protejată prin lege. Persoanele care folosesc acest simbol, precum și denumirea structurii umanitare, în mod ilegal, vor risca pedeapsa cu închisoarea.

Emblema Crucea Roșie, protejată de lege

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care aduce o serie de modificări asupra art. 437 din Legea 286/2009. Conform acesteia, utilizarea simbolului organizației umanitare Crucea Roșie devine ilegală în anumite condiții.

Persoanele care folosesc acest simbol fără drept, pot risca pedeapsa cu închisoarea sau amenzi usturătoare. Emblema care reprezintă organizația umanitară Crucea Roșie sau alte denumiri asociate cu aceasta, nu vor mai putea fi utilizate în orice context.

Închisoare de până la 18 luni

Cetățenii care folosesc cunoscutul simbol în mod ilegal, riscă pedeapsa cu închisoarea de la două până la 18 luni.Totodată folosirea, fără drept, într-un context de război, dar și pe durata unui asediu, a acestui simbol,precum și denumirea Crucea Roşie,  ar urma să fie pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani.

„ Folosirea, fără drept, în timp de război sau pe durata stării de asediu, în legătură cu operaţiunile militare, a emblemei sau denumirii Crucii Roşii ori a unei embleme sau denumiri asimilate acesteia, precum şi folosirea oricăriu semn sau oricărei denumiri care constituie o imitaţie a unei asemenea embleme ori denumiri se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”, arată proiectul de lege.

Simbolul Crucii Roșii. Sursa foto: Facebook Crucea Roșie Română

Folosirea simbolului organizației umanitare Crucea Roșie, pedepsită cu închisoarea

Senatul a adoptat proiectul în prima parte a acestui an, în calitate de prim for sesizat. Votul Camerei Deputaţilor este decizional, astfel că, legea va merge la promulgare la Președintele României.

Klaus Iohannis urmează să decidă dacă va semna decretul de promulgare. Totodată, șeful statului ar putea solicita o procedură de reexaminare. De asemenea, Iohannis ar putea sesiza Curtea Constituțională, vizavi de acest context.

Cruce Roșie din România este o organizație umanitară, neguvernamentală și apolitică. Structura poate oferi asistență de urgență, în cazul dezastrelor, însă poate derula și programe de educație în cadrul sistemului sanitar.