GREU de DĂRÂMAT 1,2,3... Cronica unor EȘECURI LAMENTABILE. Moțiunile de cenzură, mult zgomot pentru nimic
- Razvan Gheorghe
- 31 decembrie 2018, 07:46
Anul care tocmai se scurge a însumat și o serie de strădanii încrâncenate (dar eșuate lamentabil, în totalitate) ale Opoziției și ale președintelui Klaus Iohannis de înlăturare a Cabinetului Dăncilă. Cauzele eșecurilor sunt multiple.
Spectrul politic anti-PSD este mai fărâmițat ca niciodată – PNL rămâne cel mai puternic partid al opoziției, dar e nevoit să-și mențină supremația în fața USR și Dacian Cioloș, în condițiile în care există semnificative vase comunicante în bazinele electorale revendicate de acești trei actori –, iar opoziția este aproape inexistentă pe plan parlamentar, în pofida disensiunilor care tulbură din plin actuala majoritate PSD-ALDE (sprijinită în momente-cheie de UDMR, de-a lungul ultimilor doi ani).
De ce s-au împotmolit negocierile
Pe de altă parte, PNL și USR n-au izbutit deloc să se folosească de reglările de conturi din PSD, deși războiul din partidul celor trei trandafiri s-a soldat cu numeroase ”breșe” – de notat că, doar în ultimul an, PSD a pierdut nu mai puțin de 13 parlamentari, pe care nu i-a înlocuit în totalitate nici după numeroasele racolări de la PMP și din alte zone. La rândul lor, nici PSD-iștii care-l contestă pe Liviu Dragnea nu au dat mâna cu opoziția, fiindcă PNL și USR nu au pus niciodată pe masa negocierilor un proiect privind subzistența unor facțiuni din PSD la guvernare – la urma urmei, de ce ar susține Țuțuianu, Neacșu, Tudose (laolaltă cu parlamentarii pe care-i controlează) o moțiune de cenzură îndreptată Guvernului Dăncilă?
Tudose nu a reiterat ”modelul Grindeanu”
La începutul anului, deși se afla în război deschis cu Liviu Dragnea, ex-premierul Mihai Tudose a acceptat, finalmente, să-și înainteze demisia de la Palatul Victoria, în urma presiunilor exercitate (via CEx) de teleormănean. La acea vreme, opoziția și președintele Klaus Iohannis sperau într-un nouă rebeliune pe model ”Grindeanu”, pentru a forța fisurarea majorității și prăbușirea Guvernului PSD-ALDE. Cu toate acestea, la Palatul Victoria a fost instalată rapid deja celebra Viorica Dăncilă, pe care Opoziția nu a reușit să o dărâme prin intermediul a două moțiuni de cenzură.
Cum să depui degeaba moțiuni de cenzură
Prima dintre acestea (depusă și votată în iunie) a obţinut doar 162 de voturi, faţă de 233, cât ar fi fost nevoie. Cea de-a doua moține de cenzură a fost respinsă luna aceasta – a întrunit doar 161 de voturi ”pentru” (mai puține decât la prima încercare!). Baronii anti-Dragnea nu au consimțit să susțină demersul Opoziției, în pofida multiplelor scenarii rostogolite în presă.
Orban și-a încordat ”pectoralii” politici
În preludiul votului pentru cea mai recentă moțiune de cenzură, șeful PNL – l-am numit pe Ludovic Orban – a lansat un apel cel puțin inedit în atenția tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea politică. „Actuala conducere PSD-ALDE nu mai are încredere în parlamentarii pe care îi conduce (...) După ceea ce s-a întâmplat în ultimul an în România, părerea mea e că cine nu votează azi moțiunea de cenzură este fie mai prost decât Dăncilă, fie mai ticălos decât Dragnea, fie mai nesimțit decât Tăriceanu. Declaratiile mele nu sunt jigniri dar orice om care are ochii deschiși și mintea la purtător, cel puțin după ziua de ieri, poate să înțeleagă că acest guvern duce România în criză, distruge complet orice perspectivă de dezvoltare și riscă să provoace o criză economică care să ducă la înrăutățirea vieții cetățenilor”, a mai spus Ludovic Orban. El a atacat și UDMR, pe care a acuzat-o că este mulțumită de Guvernul Dăncilă, pentru că din acest motiv nu votează moțiunea de cenzură. „Cine nu votează moțiunea de cenzură înseamnă că e complicele lui Dragnea în proiectul de distrugere a României, de scoatere de pe harta lumii civilizate”, a conchis președintele PNL.