Evenimentul Zilei > Justitie > Cronică de instanță. Doi evazionişti au folosit în acte numerele maşinilor văzute în trafic
Cronică de instanță. Doi evazionişti au folosit în acte numerele maşinilor văzute în trafic

Cronică de instanță. Doi evazionişti au folosit în acte numerele maşinilor văzute în trafic

Maria Radu şi Ilie Mihai - un cuplu de romi din Ilfov condamnat de prima instanţă la câte 6 ani de închisoare pentru un „tun” de milioane de lei din operaţiuni „pe naşpa” cu fier vechi - aşteaptă decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti.

Ieri, la ultimul termen de judecată, piranda lui Ilie s-a dat lovită, nu a venit la proces. Cu o mustaţă coadă-de-rândunică şi haine cam ponosite, Ilie o apără în faţa judecătoarei: „Doamna preşedintă! De ieri de la 17 a luat-o salvarea, se simţea foarte rău!”. „Dar acum este internată?”, îl întreabă judecătoarea. „Acuma, nu ştiu exact”, răspunde, prudent, inculpatul. Imaginea lui Ilie, mărunţel de statură şi îmbrăcat modest, e în contrast cu tabloul infracţional zugrăvit de DNA: prejudiciu de 7 milioane de lei din evaziune fiscală cu fier vechi.

Procurorul cere majorarea pedepselor celor doi invocând prejudiciul mare şi modalitatea de operare. Cei doi ar fi „umflat” în acte cantitatea de fier vechi vândută şi au consemnat inclusiv numerele de înmatriculare ale autoturismelor cu ajutorul cărora s-ar fi făcut transporturile. Numai că, ulterior, chemaţi în instanţă ca martori, posesorii numerelor au spus că în viaţa lor nu au transportat fier vechi cu maşinile respective. Deşi sunt neştiutori de carte, aşa cum a arătat avocatul lor, fostul decan al Baroului Bucureşti Ilie Iordăchescu, Maria Radu şi Ilie Mihai reţineau numerele maşinilor pe care le vedeau pe stradă şi le foloseau în documentele firmei Miga Metal SRL. Avocatul Iordăchescu a susţinut că prejudiciul a fost calculat de expertul DNA „total greşit” şi a arătat că un specialist independent a găsit că prejudiciul e de şapte ori mai mic. La fond, cei doi au fost obligaţi să plătească, în solidar, 1,5 milioane de lei.