Croații au spus "DA” aderării la Uniunea Europeană

Peste 60% dintre croaţii chemați azi la urne, în cadrul referendumului privind aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, în 2013, au votat „pentru”. Potrivit Reuters, după numărarea a 25 din sufragii s-a constatat că 67% dintre alegători s-au pronunțat în favoarea aderării.

”Croația nu își va pierde suveranitatea sau resursele naturale, și nici nu va fi condusă de UE”, susține președintele Ivo Josipovici, într-un mesaj adresat croaților în această dimineață, relatează BBC Sondajele de opinie arătau că 60% dintre croați, precum și majoritatea partidelor parlamentare, sunt în favoarea intrării țării în blocul comunitar. Biserica catolică, deosebit de influentă în această ţară de 4,2 milioane de locuitori, şi Parlamentul s-au alăturat, de asemenea, taberei proeuropenilor. Cei care nu sunt de acord cu aderarea Croației la UE susțin că astfel țara își va pierde suveranitatea, la 20 de ani după ce acest stat a devenit independent, notează BBC. Entuziasmul proeuropean care ajunsese la peste 80% în sondaje, în 2003, s-a estompat pe parcursul negocierilor (2005-2011), din cauza criteriilor dure fixate de Bruxelles, intransigenţa UE  fiind uneori percepută ca şantaj.

În mod surprinzător, unul dintre foștii lideri militari croați, din timpul războiului din fosta Iugoslavie, comandantul Ante Gotovina, aflat în prezent în închsioare pentru crime de război comise împotriva sârbilor, le-a transmis compatrioților săi un mesaj în care le cere să voteze „da” la acest referendum. Fostă republică iugoslavă, Croaţia şi-a proclamat independenţa în 1991. Războiul care a urmat s-a soldat cu moartea a circa 20.000 de oameni.

Reclamat în 2001 de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, Ante Gotovina a refuzat să se predea şi fuga sa timp de patru ani a întârziat în mod serios apropierea dintre ţara sa şi Uniunea Europeană. Negocierile de aderare dintre Zagreb şi Bruxelles au demarat în octombrie 2005, cu două luni înainte de arestarea sa în Insulele Canare Tratatul de aderare pe care Croaţia l-a semnat în decembrie trebuie ratificat de fiecare din cele 27 de membre ale UE, decizie care va consfinţi integrarea acestei ţări în blocul european, la 1 iulie 2013.