Croaţia îi bagă Ungariei mii de refugiaţi pe gât. Budapesta se declară dezamăgită. România îşi avertizează cetăţenii

Croaţia îi bagă Ungariei mii de refugiaţi pe gât. Budapesta se declară dezamăgită. România îşi avertizează cetăţenii

Aproximativ 21.000 de refugiaţi au intrat până sâmbătă la prânz pe teritoriul Croaţiei, anunţă Ministerul de Interne de la Zagreb, potrivit agenţiei Hina. Nenumărate incidente violente au fost înregistrate în mai multe gări şi staţii de pe teritoriul statului croat. În acelaşi timp, războiul declaraţiilor dintre Ungaria şi Croaţia a continuat, cei doi vecini acuzându-se reciproc, de mai multe zile, de proasta gestionarea a situaţiei refugiaţilor.

Imigranţii sosesc în continuare în zona localităţii Tovarnik, la graniţa cu Serbia, unde în prezent se află peste 2.500 de persoane, a precizat sursa citată.

După cum a precizat anterior ministrul de interne croat Ranko Ostojic, refugiaţii vor fi transportaţi cu autobuzele la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi cu Slovenia.  Potrivit unor surse neoficiale, în noaptea de vineri spre sâmbătă 21 de autobuze în care s-au aflat aproximativ 2.000 de refugiaţi au trecut în Ungaria pe la punctul de frontieră Gorican.

"Croaţia a dezamăgit nu numai Ungaria, ci şi Uniunea Europeană şi a renunţat la toate angajamentele juridice pe care şi le-a asumat", a declarat presei purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs, care a reclamat faptul că Croaţia a adus în mod continuu migranţii la frontiera cu Ungaria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consilierul pe probleme de securitate Gyorgy Bakondi a declarat, la rândul său, că aproximativ 8.000 de migranţi au fost trimişi din Croaţia numai în ziua de vineri, iar aceştia au fost înregistraţi la intrarea în Ungaria conform procedurilor europene. Potrivit BBC, un alt oficial ungur a calificat drept "patetice şi lamentabile" declaraţiile premierului croat Zoran Milanovic care spunea presei sâmbătă că ţara sa va continua să-i transporte pe migranţi la frontiera cu Ungaria.

Ministrul de interne a mai precizat că majoritatea refugiaţilor au părăsit Croaţia şi că situaţia în centrele de primire este stabilă, însă în localitatea Tovarnik situaţia este în continuare critică.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că autorităţile locale au luat măsuri de suspendare, pe o perioadă nedeterminată, a traficului feroviar pe relaţia Serbia-Croaţia.

Potrivit unui comunicat al MAE remis, sâmbătă, AGERPRES, din cauza numărului mare de migranţi, pot apărea probleme "în tranzitul rutier prin punctele de frontieră Croaţia-Slovenia de la Harmica şi Bregana şi Croaţia-Ungaria de la Gorican, Dubosevica si Baranjsko Petrovo Selo".

"La singurul punct de frontieră rutier deschis pe relaţia Croaţia-Serbia - Bajakovo - se înregistrează un trafic accentuat şi există posibilitatea formării de cozi semnificative, în special pentru autovehiculele de transport marfă", anunţă MAE.

În acest context, diplomaţia română recomandă cetăţenilor care doresc să se deplaseze în Croaţia să consulte paginile de internet ale Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr/en, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr), pentru informaţii actualizate.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români să consulte pagina de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.