Croația a intrat în zona Schengen înaintea României și Bulgariei. Ex-iugoslavii, fără MCV și vize pentru America

sursa: wikipedia

Croația a bifat o mare reușită, după ce, joi, membrii Consiliului Europei au decis că această țară este pregătită să adere la spațiul Schengen, după eforturile depuse în ultimii opt ani.

Membrii Consiliului Europei au decis, joi, să ridice multe restricții importante îndreptate către Croația. Această țară a îndeplinit condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților acquis-ului Schengen.

Verificarea îndeplinirii de către Croația a condițiilor necesare pentru aplicarea tuturor părților acquis-ului Schengen este o condiție prealabilă pentru ca Consiliul să poată adopta o decizie ulterioară care permite eliminarea controalelor la frontierele interne.

Croația a aplicat acquis-ul Schengen, adică totalitatea drepturilor și obligațiilor comune care le revin tuturor țărilor UE

De la aderarea sa la Uniunea Europeană, Croația aplică dispozițiile acquis-ului Schengen, cu excepția dispozițiilor privind eliminarea controalelor la frontierele interne. Potrivit Actului de aderare a Croației la UE, aceste controale pot fi eliminate numai în urma unei decizii a Consiliului adoptate în acest sens, după ce s-a verificat, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen, îndeplinirea condițiilor de către Croația, după cum se anunță într-un comunicat pe siteul consilium.europa.eu.

Care este scopul concluziilor ce au fost trase la data de 9 decembrie

Evaluarea Schengen a Croației a avut loc în perioada 2016-2020. În octombrie 2019, Comisia a considerat că Croația a luat măsurile care se impuneau pentru a asigura condițiile necesare în vederea aplicării integrale a acquis-ului Schengen. Comisia a închis ultimul plan de acțiune pentru domeniile evaluate în februarie 2021.

Scopul concluziilor de astăzi este stabilirea formală de către Consiliu a faptului că Croația a îndeplinit condițiile necesare. Aprobarea acestor concluzii nu aduce atingere adoptării deciziei Consiliului privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen, se precizează în comunicatul respectiv.

La finalul lunii trecut, președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut o vizită la Zagreb, acolo unde s-a întâlnit cu omologul său, Zoran Milanovic. Cei doi lideri au discutat despre aderarea Croației la spațiul Schengen, Macron fiind un susținător al acestui demers. Croația a aderat la Uniunea Europeană la 1 iulie 2013. Acum, a scăpat de vizele Schengen, nu se mai află sub MCV și cetățenii acestei țări pot să meargă în SUA fără vize.