Criza uriaşă care loveşte toată Planeta! Tocmai s-au interzis livrările. Urmează noi scumpiri la ulei

Sursă: Funtap P | Dreamstime.com

Rezervele mondiale de ulei de gătit - deja reduse din cauza războiului - sunt din ce în ce mai mici. La două luni după declanșarea războiului din Ucraina, Indonezia va interzice exporturile de ulei în urma unei penurii locale și a creșterii prețurilor. Țara reprezintă mai mult de o treime din exporturile globale de ulei vegetal, China și India, cele mai populate două țări, fiind printre principalii săi cumpărători.

Furnizarea de ulei comestibil din Indonezia către lume este „imposibil de înlocuit”, a declarat Carlos Mera, șeful departamentului de cercetare a piețelor de mărfuri agricole de la Rabobank. „Este cu siguranță o lovitură mare”, a adăugat el, comandând ultima decizie de a statului de a interzice exporturile.

Indonezia a dat interzis la exporturile de ulei

Indonezia este cel mai mare producător de ulei de palmier, cel mai consumat ulei comestibil din lume. Anunțul de vineri al națiunii din sud-estul Asiei privind interdicția exportului a făcut ca prețurile la termen din SUA legate de uleiul de soia, o alternativă la cel de palmier, să urce la cel mai ridicat preț înregistrat vreodată, pentru a treia zi consecutiv.

În Marea Britanie, unele supermarketuri au impus rația la achizițiile de uleiuri de gătit, precum cele de floarea-soarelui, de măsline și de rapiță.

Invazia Rusiei în Ucraina a condus la haos în comerțul cu ulei de floarea-soarelui și comprimă rezervele deja reduse de alte uleiuri vegetale folosite în alimente, biocombustibili și produse de îngrijire personală.

Problemele meteorologice la nivelul principalilor producători mondiali de uleiuri comestibile sporesc temerile legate de penurie. Seceta a redus dimensiunea recoltelor de soia în America de Sud, cel mai mare producător mondial, iar seceta din Canada a redus producția de canola, lăsând puține rezerve disponibile.

Ce țări vor fi cele mai afectate de decizia Jakartei

În timp ce oferta limitată și prețurile în creștere vor agrava inflația unor produse alimentare, precum sosul pentru salată și maioneza, în economiile bogate precum SUA, țările în curs de dezvoltare precum India vor resimți cele mai grave efecte. Aceste țări depind de importurile de ulei de palmier ca o alternativă mai ieftină la uleiul de soia, de floarea-soarelui și de canola, care sunt mai costisitoare.

„Suntem teribil de șocați de această decizie a Indoneziei”, a declarat Atul Chaturvedi, președintele Asociației Extractorilor de Solvenți din India, un grup comercial de ulei comestibil. „Nu ne așteptam la o astfel de interdicție”.

Creșterea bruscă a costurilor alimentelor de bază conduce, de asemenea, la cea mai mare dezbatere din ultimul deceniu cu privire la utilizarea terenurilor agricole pentru a cultiva plante destinate producerii de combustibil.

Inflația alimentară va atinge noi niveluri record

Asociația americană a brutarilor, ai cărei membri produc 85% din produsele de panificație din SUA, avertizează cu privire la rafturile goale din magazinele alimentare.

„Avem nevoie cu disperare ca Agenția pentru Protecția Mediului din SUA să ia măsurile corecte pentru a permite ca stocurile de ulei de soia să se reorienteze către alimente, în loc să fie redirecționate către producția de biodiesel”, a declarat Robb MacKie, președintele grupului comercial, potrivit Bloomberg.

Tensiunile dintre alimente și combustibili se manifestă și în alte regiuni, inclusiv în Indonezia.

Cea mai recentă măsură luată de Indonezia va „agrava” cu siguranță inflația alimentară, care a atins deja un nivel record, a declarat Tosin Jack, director de informații privind mărfurile la Mintec în Marea Britanie. Stocurile limitate de ulei vegetal îi determină deja pe producătorii de alimente să improvizeze cu produsele lor, inclusiv să încerce să găsească noi formulări și să treacă la înlocuitori atunci când este posibil, potrivit lui Jack.

Pentru producătorii de produse ambalate, cum ar fi chipsurile - ale căror liste de ingrediente permit deseori flexibilitate prin menționarea faptului că alimentele pot conține mai multe uleiuri vegetale - mișcarea Indoneziei elimină încă un ulei de pe o listă în continuă scădere.

Totuși, schimbarea rețetelor alimentare poate fi descurajantă și „nu produce neapărat un produs cu aceleași caracteristici senzoriale”, a declarat Jeannie Milewski, director executiv al The Association for Dressings & Sauces, un grup comercial cu sediul în Atlanta care reprezintă producătorii de produse care se bazează cel mai adesea pe uleiul de soia.

Uleiul de rapiță s-a scumpit în Europa cu 55%

Contractele la termen pentru uleiul de soia din SUA aproape că s-au dublat de la începutul anului 2021, în parte din cauza cererii mai mari de ingrediente pentru fabricarea biocombustibilului. Prețurile au urcat apoi până la cel mai ridicat nivel înregistrat după ce atacul Rusiei asupra Ucrainei a perturbat transporturile de ulei de floarea-soarelui și a declanșat cererea de mărfuri alternative.

Canola canadiană urcase deja la un maxim istoric anul trecut, în condițiile în care seceta devastatoare a redus recoltele din preriile nord-americane. Uleiul de palmier în Asia a crescut cu aproximativ 50%, iar cel de rapiță în Europa cu 55% în ultimele 12 luni.

Cu toate acestea, „în ciuda prețurilor record în general, cererea de ulei vegetal rămâne ridicată, deoarece uleiurile vegetale sunt o parte esențială a dietei în toate țările și în special în țări precum India, Pakistan, Bangladesh”, a declarat John Baize, un analist independent care consiliază și Consiliul de Export al Soia din SUA.

Și alte state vor urma exemplul Indoneziei

Baize consideră că restricția impusă de Indonezia asupra exporturilor de ulei de palmier este o „mare problemă”, dar se așteaptă ca aceasta să nu dureze mult timp. El a remarcat că Indonezia a exportat 26,87 milioane de tone de ulei de palmier în 2021, comparativ cu consumul intern de 15,28 milioane de tone.

Deocamdată, interdicția Indoneziei intensifică îngrijorările legate de costurile și penuria de alimente, existând așteptări ca și alte țări să ia măsuri similare pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește.

„Probabil că vom mai vedea câteva”, a declarat Mera de la Rabobank. „Asta exacerbează îngrijorările”.