Criză în stomatologie, până în martie. Dentiștii nu se mai pot aproviziona cu anestezice decât din străinătate
- Georgeta Petrovici
- 6 noiembrie 2017, 00:00
Dentiștii din România au ajuns să se întrebe cât de receptivi ar fi pacienții lor la aplicarea unor tratamente „băbești” în timpul procedurilor, pentru că au rămas fără anestezice injectabile.
Pe vremuri, când se scotea un dinte, se „anestezia” cu țuică. Acum pacienții au posibilitatea să aleagă o extracție pe viu sau să îndure durerea până ce vor intra din nou în țară anestezice.
Oficial, anestezicele stomatologice s-au terminat în România din octombrie. Sunt foarte puțini dentiști care mai au câteva fiole de la ultima aprovizionare, de la începutul toamnei, iar lumea deja caută alternative în țările din jur. Se vorbește chiar de doze aduse din spațiul extracomunitar și vândute „la negru”.
„Cei care mă aprovizionează cu materiale stomatologice mi-au spus că, până în martie, nu vor mai putea aduce alt anestezic. Mai am trei fiole”, a declarat, pentru EVZ, dr. Alice Susma, medic dentist din Timișoara. A comandat pe cont propriu anestezic în Germania, la un preț de trei ori mai mare decât plătea în mod obișnuit.
Dr. Mihaela Turca, stomatolog din București, ne-a explicat că „norocul meu e că am o relație în Republica Moldova și de acolo am cumpărat pentru cabinet toate anestezicele injectabile de care avem nevoie. Mi-am luat cât să-mi ajungă până la iulie anul viitor, pentru că furnizorul din București ne-a avertizat că problemele nu se vor rezolva până în martie, cum spun autoritățile, pentru că ar fi probleme de producție. Dar ce probleme de producție să aibă din moment ce exact aceleași soluții injectabile le găsim la vecinii noștri? La moldoveni, la bulgari, am colegi care le-au cumpărat din Ungaria. Ne lipsesc Artidental, Mepidental, Scandonest, Septanest, Ubistesin, Mepivastesin articaină, Mepivacaina, toate analgezice folosite în stomatologie”.
Lipsa lor a fost semnalată și pe site-ul oficial medicamentelipsa.ms.ro. Reprezentații Ministerului Sănătății au dat explicații doar despre unul din anestezice, Ubistesin, pentru care producătorul a anunțat probleme de aprovizionare cu substanța activă, estimând reluarea producției în martie 2018.
Posibila sursă a crizei
Potrivit distribuitorilor, în România se aduc în mod uzual anestezice de la trei mari producători, 3M (SUA), Septodont (Franța) și Artidental (Spania).
Sursele EVZ au semnalat ca posibilă sursă a crizei decizia americanilor de a-și reloca producția europeană din Germania în Polonia. „3M deținea cea mai mare cotă de piață, celelalte două nu au reușit să facă față solicitărilor în momentul când ei nu au mai produs, epuizând deja stocul pentru 2017 în România”, a mai arătat reprezentantul unuia din marii distribuitori de medicamente.
Soluție
„Comenzile sunt date, dar nu știm când vor veni. Ne așteptăm ca asta să se întâmple în martie. Ultima dată am primit marfă prin august”, a explicat, pentru EVZ, un dealer. Soluția ar fi ca autoritățile să accepte medicamente neetichetate pentru țara noastră. Altfel spus, să accepte ca legal (prin firmele care au acest obiect de activitate) importul de anestezice fără prospect în limba română, variantă declarată în spațiul public și de Anca Crupariu, purtător de cuvânt la Agenția Naționala a Medicamentelor.