Criză politică la nivel înalt în Germania. Cancelarul Olaf Scholz încearcă să dezamorseze „bomba”

Sursa foto: EPA/Morris MacMatzen / POOL

Cancelarul german Olaf Scholz reuneşte duminică seară coaliţia sa pentru a încerca să calmeze tensiunile tot mai mari între partenerii de guvernare şi care riscă să conducă la o criză

Disputele care durează de săptămâni între liberalii din FDP, ecologişti (Verzii) şi social-democraţii cancelarului, cele trei formaţiuni ale coaliţiei, privesc o multitudine de teme, respectiv ecologia, finanţarea armatei, infrastructurile de transport şi bugetul pentru anul 2024 şi pentru anii următori.

Dincolo de divergenţele pe aceste subiecte, între cele trei partide se remarcă o scădere a încrederii reciproce care începe să îngrijoreze şi împiedică lansarea unor mari proiecte ale primei economii a UE.

"Oriunde privim, pare că vedem foc în guvern", notează săptămânalul Der Spiegel. "Se ceartă pe priorităţi, se acuză reciproc şi toată lumea este frustrată de eşecul găsirii unor compromisuri", rezumă acesta situaţia.

„Casa coaliţiei este pe cale să ia foc”, scrie şi cotidianul Bild

Aceste tensiuni interne de la Berlin s-au extins şi la Bruxelles. Germania şi-a surprins acolo partenerii europeni când a blocat în ultimul moment legislaţia privind interzicerea comercializării maşinilor noi cu motoare termice începând din 2035. Un compromis pe acest subiect între Comisia Europeană şi Germania a fost totuşi găsit între timp.

Obiectivul reuniunii de duminică a coaliţiei conduse de Scholz este de a pune ordine în interiorul acesteia pentru a stopa scăderea de popularitate a celor trei formaţiuni progresiste de care profită opoziţia conservatoare CDU-CSU, aflată în fruntea sondajelor, dar şi formaţiunea de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care conform mai multor cercetări sociologice ar putea deveni a treia forţă politică.

Însă disensiunile sunt profunde şi membri ai partidelor coaliţiei au ajuns să facă declaraţii contondente. "Uneori trebuie să smulgi sticla de rachiu de la gura unui alcoolic", a afirmat Christoph Meyer, un responsabil al liberalilor din FDP, partid care conduce Ministerul Finanţelor şi cere rigoare bugetară, în timp ce celelalte două partide ale coaliţiei au devenit "dependente faţă de cheltuielile publice", după cum a spus acelaşi politician.

La rândul său, ministrul ecologist al Economiei şi Mediului, Robert Habeck, a susţinut că "un singur partid", făcând aluzie la partidul său, al Verzilor, "reprezintă progresul şi celelalte îl împiedică". Declaraţia acestui ministru, de formaţie filosof, face referire la dezacordurile pe care Verzii şi FDP şi le etalează public de câteva săptămâni în chestiunea motoarelor cu combustie şi a interzicerii progresive a încălzirii cu păcură şi gaz.

Criză uriașă în Germania

Tensiunile au mers atât de departe încât vice-preşedintele FDP, Wolfgang Kubicki, a afirmat, cerându-şi mai târziu scuze, că Robert Habeck împărtăşeşte cu preşedintele rus Vladimir Putin "convingerea similară că Statul, conducătorul, alesul ştie mai bine decât oamenii ce este mai bine pentru ei".

Partidul Social-Democrat (SPD) îndeamnă la calm, dar cancelarul Olaf Scholz, renumit pentru stilul său de a temporiza în faţa dificultăţilor în loc să ia decizii ferme, nu pare deocamdată că ar fi capabil să se impună în faţa partenerilor săi turbulenţi.

Conservatorii din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) nu încetează în acest timp să-l critice. "Este nevoie mai mult ca niciodată de un leadership, şi Olaf Scholz nu-l arată, el lasă lucrurile să meargă de la sine", observă vice-preşedintele CDU, Carsten Linnemann.