UPDATE. Criza politică la final. PSD, PNL și UDMR își oficializează relația în fața lui Klaus Iohannis

UPDATE. Criza politică la final. PSD, PNL și UDMR își oficializează relația în fața lui Klaus IohannisSursa foto: Arhiva EVZ

Numele viitorului premier al României ar putea fi cunoscut din această după amiază, după consultările convocate de președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

UPDATE: Luni dimineață, Consiliul Politic Național al PSD a votat în unanimitate susținerea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier. Potrivit Antena 3, Marcel Ciolacu a fost felicitate de către nume grele din PSD pentru modul în care a negociat formarea executivului.

După o criză politică ce se prelungește de aproape două luni, România ar putea avea un nou guvern cu puteri depline. Președintele Klaus Iohannis a convocat partidele la Cotronceni pentru o nouă rundă de consultări în vederea desemnării viitorului premier.

Delegațiile PSD, PNL și UDMR sunt așteptate împreună la discuțiile cu șeful statului, urmând să prezinte un nume comun. Aceasta după ce primele două încercări de constituire a unui nou executiv susținut în Parlament au eșuat.

Cu largul concurs al șefului statului, PNL a negociat o nouă majoritate alături de PSD, UDMR și minorități capabilă să susțină un nou guvern. Într-un discurs, după ce al doilea premier desemnat, Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, Klaus Iohannis le-a cerut reprezentanţilor partidelor să ajungă la un acord. El a precizat că va convoca noi consultări doar în momentul în care se va contura o nouă majoritate stabilă.

Iar aceasta s-a constituit în jurul PSD, după mai bine de două săptămâni de negocieri.

Nicolae Ciuca

sursă: arhivă EvZ

Consultările vor fi doar o formalitate

Luni, 22 noiembrie, șeful statului a convocat noi consultări, la care delegațiile partidelor din noua majoritate vor participa împreună, cot la cot. Reprezentanții PSD, PNL, UDMR vor veni împreună la Palatul Cotroceni, începând cu ora 12:00. Dat fiind că negocierile s-au încheiat, este de așteptat ca întrevederea să fie doar o formalitate. De altfel, va dura doar o jumătate de oră.

Conform programului anunțat de Administrația Prezidențială, la 12.30 au fost chemați reprezentanții USR, iar mai apoi, după încă o jumătate de oră cei ai Partidului AUR. În final, discuțiile vor fi purtate cu delegația minorităților naționale. La finalul consultărilor de la Cotroceni, Klaus Iohannis este așteptat să anunțe numele viitorului premier al României.

Lista miniștrilor aleși de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu în Guvernul PSD-PNL

sursă: arhivă

Numele primului premier, secretul lui Polichinelle

Până la întâlnirea cu președintele, PSD și PNL vor trebui să aprobe, în structurile de conducere numele premierului pe care îl vor susține în fața președintelui. Cele două partide au hotărât, de comun acord să guvernare prin rotație.

Mai rămâne să se stabilească cine va intra primul la rotativă, pentru un an și jumătate, Marcel Ciolacu, de la PSD sau Nicolae Ciucă de la PNL.

PSD va trebui să hotărască dacă va accepta ca liberalii să intre primii la guvernare cu un premier, care să se schimbe la finalul unui an și jumătate, în 1 iulie 2023.

PSD

Sursa foto: EVZ

PSD s-a ales cu partea leului

Până atunci, partidele au stabilit structura viitorului cabinet. Conform negocierilor, viitorul guvern va avea doi vicepremieri, Sorin Grindeanu (PSD) şi Kelemen Hunor (UDMR).  PSD va deține un număr de zece ministere, cele mai importante, respective:

Finanţe - Adrian Cîciu / Leonardo Badea

Secretariatul General al Guvernului - Mihai Busuioc / Titus Corlăţean

Sănătate - Alexandru Rafila

Apărare - Vasile Dîncu

Agricultură - Adrian Chesnoiu

Muncă - Marius Budăi

Transporturi - Sorin Grindeanu

Economie - Radu Oprea

Cultură - Lucian Romaşcanu

Familie şi Tineret (minister nou)- Gabriela Firea.

Cîțu, taie și spânzură la ceas de noapte! A fost eliberat din funcție. Schimbări de trupe la vârful instituției

sursă: EvZ

Cu ce portofolii au rămas cei din PNL

În noul guvern, PNL va avea un rol secundar, chiar dacă va da premierul. Liberalii vor deține ministere mai puțin bănoase, dar care, gestionate prost, le-ar putea aduce mari prejudicii de imagine:

Externe - Bogdan Aurescu

Interne - Lucian Bode

Educaţie - Sorin Cîmpeanu

Energie - Virgil Popescu

Justiţie - Alina Gorghiu/ Cătălin Predoiu

IMM şi Turism (minister nou) - Robert Sighiartău / Florin Roman

Digitalizare - Raluca Turcan

Fonduri europene - Cristian Buşoi / Marcel Boloş.

Ministerele deținute de UDMR

UDMR va rămâne cu ministerele pe care și le-a negociat încă de la alegerile din 2020, când au format prima coaliție de guvernare, alături de PNL și USR.

Ministerul Dezvoltării - Cseke Attila

Ministerul Mediului - Tanczos Barna

Ministerul Sportului - Eduard Novak.

Sursa foto: arhiva EVZ

Ne puteți urmări și pe Google News