Niciunul dintre partidele care s-au aflat în topul preferințelor alegătorilor din Bulgaria, la scrutinul de anul trecut, nu a reușit să formeze o majoritate. Va urma o nouă rundă de alegeri anticipate.
Criza politică dn Bulgaria se prelungește, după ce partidele nu au reușit să ajungă la o înțelegere și nu au putut forma o majoritate care să ducă la învestirea unui Guvern. O nouă rundă de alegeri anticipate, a cincea din ultimii doi, va fi organizată în primăvară, relatează Reuters.
Negocieri eșuate
Partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, partidul de centru-dreapta al lui Kiril Petkov, dar nici Partidul Socialist nu au reușit să formeze o majoritate, astfel că în Bulgaria vor fi organizate din nou alegeri anticipate. Preşedintelui Rumen Radev îi revine acum sarcina să decidă când va dizolva parlamentul şi să stabilească data noii runde de alegeri legislative. Scrutinul va avea loc, cel mai probabil, în primăvară.
„Am căutat o soluţie să scoatem ţara din multiplele crize din ultima perioadă şi mai ales din criza politică. Am examinat toate opţiunile şi am decis în final să returnăm mandatul preşedintelui Rumen Radev. Aşadar, urmează noi alegeri“, a declarat presei preşedinta Partidului Socialist, Kornelia Ninova.
Instabilitate politică
Bulgaria traversează o lungă perioadă de instabilitate politică, de la protestele anti-corupţie din anul 2020. Pe scena politică au apărut atunci noi formațiuni care au avut ca obiectiv declarat eradicarea corupției.
Unul dintre acestea, partidul Continuăm Schimbarea, a ajuns la guvernare sub conducerea politicianului filo-american Kiril Petkov, care a devenit premier. A fost însă demis prin moţiune de cenzură în iunie 2022. De atunci, Bulgaria a fost condusă de un guvern interimar, potrvit Agerpres.
La scrutinul din 2 octombrie 2022, nicio formațiune nu a reușit să obțină majoritatea. Partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borissov a obţinut 25,4 % dintre voturi. Formaţiunea liberală PP a fostului premier Kiril Petkov s-a clasat pe locul al doilea în preferințele alegătorilor cu 20,2% dintre voturi. Formaţiunea pro-rusă şi naţionalistă Vazrajdanie („Renaşterea) obținut 10,2% dintre voturi, în timp ce socialiștii din Bulgaria au obținut 9,3%. Alte cinci formațiuni politice au mai trecut pragul electoral, care este de 4% în Bulgaria.