Criza politică din Bulgaria. Doar 104 semnături din 120 pentru modificarea Constituției

Criza politică din Bulgaria. Doar 104 semnături din 120 pentru modificarea Constituției

În urma consultărilor de marți cu privire la proiectul privind noua Constituție, partidul premierului bulgar Boiko Borisov se poate baza pe doar 104 semnături sigure din cele 120 necesare depunerii proiectului în Parlament.

În afară de deputații GERB, care sunt în număr de 95, proiectul va fi semnat și de colegii lor din partidele din mica coaliție „Patrioții Uniți” – Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB), care sunt în număr de 9.

Deputații de la FNSB vor semna proiectul pentru noua Constituție

Deputații de la FNSB vor semna proiectul GERB pentru o nouă Constituție, dar vor insista la debateri asupra propunerilor lor, cum ar fi o pensie de 70% din salariul minim, să se reglementeze munca în folosul comunității și cei care votează să aibă o educație.

Ne puteți urmări și pe Google News

O întâlnire cu parlamentarii independenți, dintre care șase sunt de la Ataka, nu va avea loc în prezent. Ei vor mai mult timp pentru a se familiariza cu proiectul.

La cererea VMRO, în Constituție va exista un preambul privind unitatea națională

După discuțiile cu partenerii de coaliție de la Organizația Revoluționară Macedoneană Internă (VMRO), președintele grupului parlamentar GERB, Daniela Daritkova, a anunțat că proiectul privitor la noua Constituție, la care se fac modificări, va include un preambul, care va cuprinde principii de bază pentru funcționarea statului și se vorbește despre unitatea națională și rolul statului în afirmarea identității naționale.

GERB și VMRO sunt de acord în principiu să solicite sprijin pentru convocarea unei Mari Adunări Naționale și redactarea unei noi Constituții, însă partidul lui Krasimir Karakachanov insistă asupra propunerilor sale, între care se arată că inițiativa legislativă a sistemului judiciar ar trebui limitată doar de legile care o privesc, președintele ar trebui să aibă o astfel de inițiativă în conformitate cu legile legate de activitățile sale; votul să fie obligatoriu și să necesite o educația școlară; să existe posibilitatea legislativă de a se reveni la serviciul de recrutare etc.

În urmă cu trei zile, președintele Rumen Radev a afirmat că drumul către schimbarea Constituției trece prin demisia imediată a Guvernului și a procurorului general, autodizolvarea Parlamentului și alegeri legislative anticipate.

Şeful statului a mai spus că mafia încearcă să ducă Bulgaria într-o fundătură și să ascundă corupția, înregistrările, fărădelegile și crima organizată, în spatele bolboroselii incompetente despre o nouă Constituție. Actualul Parlament și-a pierdut credibilitatea, legitimitatea și demnitatea, iar partidele își schimbă poziția zilnic, a mai spus Rumen Radev.

Protestele din Bulgaria susținute de opoziția socialistă și de președintele Radev continuă în Bulgaria din 9 iulie, principalele revendicări fiind demisia Guvernului de centru-dreapta condus de Boiko Borisov și a procurorului general, Ivan Gheşev, și organizarea de alegeri anticipate. Scrutinul parlamentar la termen este prevăzut pentru martie anul viitor.

Sursa: Rador