Evenimentul Zilei > Justitie > CRIZA din PENITENCIARE: Deţinuţii vor fi privaţi de drepturi. Ce riscă ROMÂNIA?
CRIZA din PENITENCIARE: Deţinuţii vor fi privaţi de drepturi. Ce riscă ROMÂNIA?

CRIZA din PENITENCIARE: Deţinuţii vor fi privaţi de drepturi. Ce riscă ROMÂNIA?

După vizita ministrului Tudorel Toader din penitenciare, angajţii de acolo îl acuză că a făcut acest pas doar forțat de împrejurări. Aceştia cred că ministrul nu are un plan pentru a rezolva criza.

„700-800 milioane de euro și un orizont de timp de 7 ani în care reformele din sistemul de peniteciare ar trebui puse constant în aplicare ar rezolva actuala criză”, crede liderul de sindicat Sorin Dumitrașcu.

Probleme cu care se confruntă sistemul penitenciar din România se rezumă la dotările şi serviciile insuficiente, dar mai ales la deficitul de personal, scrie psnews.ro.

Până acum, personalul din penitenciare a stat mai mereu peste program, însă asta s-ar putea schimba de la jumătatea lunii august. Angajaţii au declarat că nu mai sunt de acord să facă ore suplimentare.

„Înseamnă că deținuții nu vor mai putea ieși la muncă, pentru că nu avem personal care să asigure escortarea lor. Transportul către instanțe se va diminua, la fel și cel către spitale, în cazul celor cu afecțiuni grave. La fel, activitățile educative pentru deținuți ar putea fi suspendate.

Toate acestea vor aduce amenzi pentru penitenciarele care se confruntă cu o lipsă de personal și criza de imagine la nivel internațional se va agrava și ea, pentru că deținuții vor reclama la CEDO privarea de aceste drepturi.

Totul se va răsfrânge asupra României, în final”, spune liderul sindical al angajaților din penitenciare.

„Fiecare ministru în funcție a trecut în vizită prin penitenciare, unii chiar de mai multe ori. Oricum, sistemul a rămas subfinanțat timp de 22 de ani, niciodată nu am primit mai mult de 65-70 de procente din bugetul necesar. De aceea și suntem în această situație.

Domnul Toader a ajuns aici doar presat de împrejurări. Din februarie am tot vorbit cu domnia sa despre ce este de făcut în sistem, a spus că se gândește a propunerile noastre și văd că a rămas gândindu-se”, spune Dumitrașcu.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: