Criza nu opreşte exodul medicilor

Criza nu opreşte exodul medicilor

Cel mai mare târg de joburi pentru medici din Europa de Est a fost asaltat de doctorii tineri, dar şi de cei experimentaţi.

Cu toate că în cele mai multe domenii românii au tendinţa de a-şi conserva locul de muncă actual, situaţia nu pare să se confirme în sistemul de sănătate. Atât medicii tineri, cât şi cei cu zeci de ani de experienţă se declară extrem de interesaţi să meargă să muncească în ţări din vestul Europei, unde pot câştiga între 2.000 şi 7.000 de euro pe lună. Studiile arată că peste 60% dintre doctorii români vor să plece din ţară, spun oficialii Colegiului Medicilor.

Criza nu pare să fi diminuat apetitul doctorilor din România de a-şi găsi joburi mai bine plătite în afara ţării. Facultatea de Medicină „Carol Davila”, din Capitală, gazda Târgului Internaţional de Cariere în Medicină „Med- PharmaCarrers”, cel mai mare e ve ni ment de recrutare în sănătate şi singurul de acest gen din Europa Centrală şi de Est, a fost luată cu asalt, ieri, de sute de doctori, asistenţi şi studenţi.

Mii de joburi disponibile   Aproape 2.000 de locuri de muncă în Anglia, Franţa, Irlanda, Germania, Italia, Polonia şi Germania au fost puse la bătaie. Inclusiv medicii cu zeci de ani de experienţă s-au arătat dispuşi să o ia de la capăt peste hotare. Marinela Ghiţă, medic de familie în Craiova, cu o experienţă în domeniu de peste 30 de ani, spune că îşi doreşte foarte mult să obţină o slujbă peste hotare. „Mă interesează un loc de muncă în Franţa pentru că ştiu foarte bine limba. În România, medicii sunt extrem de prost plătiţi.

Una este să ai un salariu de 2.000 de lei pe lună după mulţi ani de experienţă, alta e să ai un venit lunar de 4.000 de euro. Sper ca vârsta să nu fie un impediment”, afirmă medicul de familie. Un chirurg cu o experienţă de 25 de ani, din Iaşi, spune că regretă că trebuie să renunţe la renumele pe care îl are în ţară, dar că acest lucru nu-i ţine de foame. „Sunt dispus să o iau de la zero, într- un loc necunoscut, dacă asta înseamnă să pot trăi decent. La salariile de aici nu înţeleg de ce se mai plâng unii de şpagă”, spune chirurgul.

Plecarea în afara ţării este bună pentru medici, dar rea pentru sistemul de sănătate, crede Vasile Astărăstoaie, şeful Colegiului Medicilor. „Doctorii câştigă mai mult, sunt respectaţi şi se realizează profesional. Într-un studiu pe care l-am făcut, a reieşit că 60% dintre medicii din România au intenţia de a pleca din ţară. Chiar dacă este criză, această «mutare» este una sigură. Criza nu atinge în afară sănătatea. Din contră, joburile sunt din ce în ce mai multe”, afirmă preşedintele Colegiului.

OFERTE DIN VEST Doctorii pot câştiga între 2.000 şi 7.000 euro lunar Organizatorii târgului de joburi, care rămâne deschis şi azi, afirmă că sunt disponibile posturi pentru toate specializările medicale în ţări din Vest. „Avem nevoie atât studenţi la Medicină, medici rezi denţi, cât şi specialişti. Psihiatria şi chi rur gia sunt specializările cele mai căutate”, susţine Grzegorz Chodkowski, unul dintre organizatori.

Cele mai mari lefuri sunt în ţările scandinave şi în Anglia, unde un rezident are o leafă de 4.000 de euro pe lună, iar un medic specialist între 6.000 şi 7.000 de euro. Salarii mai mici sunt oferite în Germania, unde un rezident are un venit lunar de 2.000–3.000 de euro, iar un specialist câştigă 4.000-5.000 de euro lunar.

Ne puteți urmări și pe Google News