Polonia a avertizat miercuri că actuala criză cu Belarus "ar putea dura luni, chiar ani de zile", afirmând că migranţii "au atacat din nou frontiera poloneză", graniţa de est a UE, în timpul nopţii.
LA LIBRE BELGIQUE: Marţi, forţele de securitate poloneze au făcut uz de gaze lacrimogene şi au desfăşurat tunuri cu apă pentru a respinge migranţi care aruncau în ei cu pietre în încercarea de a trece graniţa.
Câteva mii de migranţi, originari în principal din Orientul Mijlociu, se află în tabere de partea Belarus pe temperaturi negative în condiţii foarte precare, Occidentul acuzâd Minskul că a orchestrat din vară criza, ca răspuns la sancţiuni şi pentru a diviza UE.
UE afirmă că Minskul a organizat afluxul de migranţi la frontierele Poloniei şi Lituaniei pentru a se răzbuna pentru sancţiunile impuse după implacabila represiune contra opoziţiei belaruse din 2020 încoace.
Preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko, şi principalul său aliat, preşedintele rus, Vladimir Putin, au respins acuzaţiile şi au criticat UE pentru că nu i-a primit pe migranţi, dintre care unii au rămas blocaţi timp de săptămâni în regiunile de frontieră împădurite, Polonia, ca şi ceilalţi doi vecini europeni ai Belarus, Lituania şi Letonia, refuzând să-i primească.
"Situaţia de la forntiera polono-belarusă nu va fi rezolvată repede. Trebuie să ne pregătim pentru luni, chiar ani", a declarat ministrul polonez al apărarii, Mariusz Blaszczak, la postul polonez public de radio PR1.
Potrivit ministrului, tentativele de trecere a frontierei au continuat în timpul nopţii, migranţii folosind aceeaşi "metodă de atac al frontierei poloneze" ca şi cea observată marţi la punctul de trecere a frontierei Bruzgi-Kuznica.
"Atenţia publicului s-a concentrat pe ce s-a petrecut la Kuznica, în timp ce grupuri mai mici de migranţi au încercat să treacă frontiera poloneză în alte sectoare, tot noaptea", a declarat el.
11 răniţi
Gărzile de frontieră poloneze au înregistrat marţi în total "161 de tentative de trecere ilegală" a frontierei, inclusiv "două tentative de trecere în forţă", potrivit unui comunicat.
Poliţia poloneză a arătat miercuri că nouă funcţionari au fost răniţi marţi în confruntări, ca şi un grănicer şi un soldat.
Belarus şi Rusia au condamnat măsurile luate marţi de forţele poloneze, care au intervenit după ce Bruxellesul şi Washingtonul au anunţat luni că vor să lărgească în zilele următoare măsurile punitive luate împotriva Belarus.
În urma presiunilor UE, compania aeriană belarusă Belavia a anunţat luni că sirienii, irakienii, afganii şi yameniţii au interdicţie de zbor dinspre Dubai spre Belarus. Turcia a impus aceleaşi restricţii săptămâna trecută.
Irakul a anunţat un zbor de repatriere programat joi pentru cel puţin 200 de cetăţeni blocaţi la frontieră, printre care femei şi copii.
Apeuri la ajutor umanitar
Preşedintele Lukaşenko, la putere de trei decenii, a stat de vorbă luni despre criză cu cancelarul german, Angela Merkel.
A fost primul apel telefonic cu un lider occidental de la reprimarea manifestaţiei de masă contra regimului său anul trecut.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a stat de asemenea de vorbă cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a încerca să dezamorseze criza.
Organizaţiile umanitare afirmă că cel puţin 11 migranţi au murit de ambele părţi ale graniţei de la începutul crizei, în această vară, şi au cerut un răspuns umanitar.
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, care a mers în regiunea de frontieră marţi, a afirmat că situaţia la frontiera dintre Polonia şi Belarus este "extrem de complexă şi problematică".
„Noi trebuie să găsim un mijloc de a dezamorsa" situaţia, a declarat Dunja Mijatovic, subliniind pentru presă că "obiectivul real este de a opri suferinţa”.
Televiziunea de stat rusă a arătat miercuri sute de migranţi într-un centru acoperit instituit de autorităţile belaruse în apropierea frontierei, unde familii cu copii şi-au petrecut noaptea.
Ministerul belarus al Sănătăţii a declarat că a spitalizat şase persoane, din care patru copii.