Evenimentul Zilei > Economie > Criză maximă la Stellantis. Brandul Peugeot revine la vitezometre vechi
Criză maximă la Stellantis. Brandul Peugeot revine la vitezometre vechi

Criză maximă la Stellantis. Brandul Peugeot revine la vitezometre vechi

Grupul auto Stellantis a anunţat, miercuri, că va înlocui vitezometrele digitale cu cele mai vechi, de tip analog, pentru unul dintre modelele mărcii Peugeot.

Decizia este o consecinţă a crizei de semiconductori care afectează industria auto mondială, informează Reuters, citată de Agerpres.

Criza cipurilor a dus la criza vitezometrelor digitale

Modificarea va afecta numai autoturismele Peugeot 308, în condiţiile în care grupul Stellantis, format în acest an ca urmare afuziunii dintre grupul francez PSA şi concurentul italo-american Fiat Chrysler, regrupează 14 mărci de automobile, printre care Opel, Jeep, Ram şi Maserati. „Este o modalitate rapidă pentru a depăşi un obstacol real pentru producţia de automobile, până la finalizarea crizei cipurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Stellantis.

Vitezometrele tradiţionale ar urma să revină pe automobilele Peugeot 308 începând de la finele lunii mai, a precizat producătorul auto. Grupul Stellantis urmează să păstreze cipurile pentru panourile digitale ale celor mai populare modele ale sale, precum SUV-ul Peugeot 3008. Asamblarea automobilelor Peugeot 308 la uzina de la Sochaux (Franţa) a fost afectată deja din cauza lipsei de semiconductori, la fel ca activitatea uzinelor auto din întreaga lume în ultimele luni.

Concurență pentru cipuri cu producătorii de electronice

Acest deficit în aprovizionarea cu cipuri, care afectează producătorii auto din întreaga lume, este rezultatul unei combinaţii de factori. Constructorii de automobile au închis uzinele timp de două luni în timpul pandemiei, anul trecut şi au anulat comenzile de cipuri. În paralel, cererea de cipuri a crescut în industria echipamentelor electronice, în condiţiile în care oamenii au fost obligaţi să stea acasă, deci a crescut vânzarea de laptopuri şi console de jocuri video. Acum producătorii de automobile trebuie să concureze pentru cipuri cu

Peugeot a vândut anul trecut aproximativ 98.000 de exemplare din modelul 308. Actuala versiune a modelului Peugeot 308 urmează să iasă treptat din producţie până în toamna acestui. Următoarea sa generaţie va fi produsă cu vitezometre digitale, însă la o altă uzină, de la Mulhouse.

Postul francez de televiziune LCI a informat că Peugeot se gândeşte să aplice un discount de 400 de euro pentru autoturismele care vor fi echipate cu vitezometre analogice. Stellantis însă a refuzat că facă orice comentarii cu privire la acest subiect. Stellantis este al patrulea mare producător auto din lume cu un portofoliu format din 14 mărci de automobile.

Citește și Revoluție în industria auto. Constructorii vin cu inovații de nebănuit