CRIZĂ ÎN PORTUGALIA: austeritatea provoacă demisia premierului

CRIZĂ ÎN PORTUGALIA: austeritatea provoacă demisia premierului

Premierul portughez Jose Socrates a demisionat ieri-seară, după ce parlamentul de la Lisabona a respins bugetul de austeritate necesar pentru echilibrarea finanţelor ţării.

Toate partidele de opoziţie, cinci la număr, în frunte cu social-democraţii, de centru-dreapta (PSD), au votat împotriva bugetului propus de guvernul socialist minoritar. Partidul premierului are doar 97 de deputaţi în parlamentul cu 230 de locuri. Socrates a subliniat că adoptarea bugetului era necesară pentru a evita un împrumut extern. Opoziţia a apreciat totuşi că programul de austeritate, al patrulea pachet de acest gen în doar un an, merge prea departe.

"Azi, toate partidele de opoziţie au respins măsurile propuse de guvern care încerca să nu ajungă în situaţia de a apela la un ajutor extern", a spus Socrates, imediat după vot. Guvernul nu a mai avut posibilitatea de a guverna, a adăugat el.

Demisia şefului guvernului lasă în urmă un guvern interimar şi ar putea fi urmată de organizarea de alegeri anticipate în următoarele luni. Respingerea bugetului va împinge cel mai probabil Portugalia să apeleze la ajutorul financiar al UE şi FMI, au precizat oficialii guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principala întrebare este "cine va negocia acest ajutor?". Social-democraţii stau cel mai bine în sondaje şi au şanse la câştigarea alegerilor anticipate. Şeful PSD, Pedro Passos Coelho, nu a exclus posibilitatea ca partidul său să ceară ajutorul financiar extern, în cazul în care va ajunge la guvernare. Subiectul Lisabona va fi discutat cel mai probabil la Consiliul European programat pentru azi şi mâine la Bruxelles, care are drept subiect principal criza datoriilor din UE.

Un program necesar

Salutat şi susţinut de Comisia Europeană şi de Banca Centrală Europeană, programul de austeritate al guvernului portughez viza „garantarea” reducerii deficitului public la 4,6% din PIB în 2011 şi 3% în 2012, în tentativa de a evita recurgerea la un plan de salvare financiar. Situaţia economică a ţării nu dă dovadă că s-ar îmbunătăţi. Luni, guvernul a revizuit o previziune anterioară care indica o creştere economică de 0,2% anul acesta, anunţând în schimb o contracţie de 0,9%.

Guvernul a prezentat la 11 martie noile măsuri de austeritate, prevăzând printre altele îngheţarea pensiilor, impozitarea pensiilor mai mari de 1500 de euro, o scădere a cheltuielilor pentru sănătate şi anumite servicii sociale, amânarea unor proiecte de infrastructură precum şi o importantă reformă a pieţei muncii.

Ministrul luxemburghez Jean-Claude Juncker, preşedintele Euro Group, le-a reamintit luni autorităţilor portugheze angajamentele lor în materie de economii bugetare. „Este evident că există angajamente care au fost luate de Portugalia şi nu este posibil ca ţara să se îndepărteze de acestea”, a avertizat Juncker, pe marginea reuniunii miniştrilor europeni de finanţe.

Portugalia este considerată de mai multe luni de către pieţele financiare drept viitorul candidat la un ajutor financiar extern al UE şi al Fondului Monetar Internaţional, după ce Grecia şi Irlanda au făcut acest pas în 2010.

Portugalia, care se confruntă cu o creştere a preţului creditării a insistat totuşi că situaţia sa nu se aseamănă cu cea a Greciei şi Irlandei, deoarece deficitul şi datoria publică sunt mai mici decât în cazul celor două ţări, iar băncile au o situaţie relativ solidă.