Criză în sistemul de sănătate publică, în an electoral. Cei mai afectați sunt bolnavii care vor trebui să scoată bani din buzunar ca să-și plătească investigații și consultații medicale în sistemul privat.
Sistemul de sănătate publică se confruntă cu o criză permanentă, din cauza lipsei fondurilor. Deși românii plătesc taxe peste taxe, pentru bugetul asigurărilor de sănătate, banii lipsesc. Clinicile fac liste de așteptare cu pacienții care au nevoie de investigații și analize decontate de Casa Națională de Sănătate.
La laboratoarele de analize și investigații se formează cozi interminabile, atunci când se aude de vreo repartizate bugetară. Dar fondurile se epuizează rapid, în doar câteva ore. Bolnavii sunt nevoiți să aștepte cu lunile, chiar dacă plătesc asigurări și, teoretic au dreptul la servicii medicale gratuite.
Medicii (cei cărora le pasă) apelează la tot felul de subterfugii pentru ca pacienții lor să beneficieze de investigațiile de care au nevoie. Internarea la urgență, un aranjament la limita legii, este cel mai la îndemână subterfugiu. Odată ajuns în spital, pacientul poate efectua investigațiile și analizele la care are dreptul prin lege, dar la care, „în libertate”, nu are nici o șansă.
Sistemul de asigurări de sănătate este în criză, falimentar, dar nimeni nu ia în considerare reformarea lui. Românii din clasa medie își îngrijesc sănătatea la privat, plătind dublu, asigurări sănătate și, totodată, tarifele la clinicile particulare. Iar guvernul condus de Marcel Ciolacu nu manifestă pic de empatie. Dimpotivă, se întoarce împotriva pacienților pe spatele cărora pune noi biruri. Taxa pe boală este un exemplu, dar nu singurul.
Criză în sistemul de sănătate publică
Președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, face un anunț teribil, în pragul campaniei electorale. Instituția pe care o conduce este în criză, nu are suficiente fonduri până la finalul anului. Banii ajung doar până în luna septembrie, până la alegerile prezidențiale. Aceasta în ciuda taxei pe boală pe care guvernanții PSD - PNL o mențin, deși au tot spus că o vor anula.
„Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani. Ori facem un efort toţi să încercăm să reducem cheltuielile şi pierderile din sistem şi încercăm să mobilizăm şi pacienţii să vină proactiv, în aşa fel încât prevenţia care costă mai puţin să îi ajute să nu ajungă în viitorii ani la boală şi să avem o previziune corectă”, a declarat Valeria Herdea.
Este evident că sistemul asigurărilor de sănătate este ineficient și falimentar. Iar cei care au de suferit sunt pacienții care, culmea plătesc sume consistente.
Premierul Marcel Ciolacu este obsedat de concediile medicale, spunând că sunt prea multe și prea scumpe. Dar nu spune nimic despre bolnavii care așteaptă cu lunile la investigații și analize decontate de stat, pentru care plătesc asigurări. Sau dacă spune o face doar ca să dea vina pe cei care stau prea mult în concediu medical.
România nu mai are suficienți medici
Pe lângă lipsa fondurilor, sistemul public de sănătate se confruntă și cu o criză a medicilor. Preşedintele CNAS a atras atenţia că România s-ar putea confrunta cu un deficit de personal medical, în câțiva ani. Jumătate din cadrele medicale fac parte dintr-o generaţie care se vor pensiona în următorii patru până la șase ani.
„Vor rămâne jumătate din cei pe care îi avem. (...) 50% din oamenii educaţi ai acestei ţări în domeniul medical ori vor lucra după pensie până când vor creşte pe alţii ori schimbăm politica în domeniul resursei umane, ori facem ceva în aşa fel încât să dezvoltăm foarte bine reţeaua de îngrijiri medicale”, a explicat
Sistemul în criză are nevoie de reforme
Preşedintele CNAS a declarat că sistemul de sănătate publică are nevoie de o reformă. Pe altă parte, a precizat, este nevoie de curaj pentru a lua măsurile necesare scoaterii Sănătății din criză. Valeria Herdea a mai spus că trebuie să se analizeze contractul asigurat - asigurător pentru a demara o reformă serioasă, consistentă.
„Dacă nu o să facem reformă, degeaba creştem salariile. (...) Dacă nu o să avem curaj să vorbim despre contractul asigurat - asigurator nu o să facem reformă. A vorbi despre contractul asigurat - asigurator înseamnă să înţeleagă fiecare om că are drepturi atunci când este asigurat, că această casă de asigurări cum este ea oferă nişte lucruri prin care îşi poate prezerva sănătatea, dacă este partener activ cu medicii, indiferent de ce segment.
Ar trebuie să ne gândim foarte bine că există şi drepturi şi obligaţii în oglindă. Una dintre ele ar fi aceea a prezentării, a simplei programări la medicul fiecăruia de familie în luna de naştere. (...) Ar trebui să existe şi aceste obligaţii ale pacientului”, a subliniat Valeria Herdea.