Criza îi lovește pe greci în moalele capului. VEZI cu cât a scăzut MITA anul trecut

Criza îi lovește pe greci în moalele capului. VEZI cu cât a scăzut MITA anul trecut

Nu numai economia la vedere are de suferit în Grecia. Mita plătită de greci pentru a beneficia de ”un loc în față” la diverse servicii a scăzut în 2011, potrivit unui raport al Transparency International.

Filiala grecească a organizației internaționale estimează că anul trecut suma mitelor plătite în Grecia a scăzut cu 12%, de la 632 de milioane de euro până la 554 de milioane de euro. Este vorba doar despre ”mica corupție”, cea pe care cetățeanul de rând trebuie sa o înfrunte la tot pasul, și nu include sumele plătite pentru acordarea de contracte cu statul sau alte ”servicii” de acest fel.

Motivul nu este că grecii ar fi devenit mai cinstiți, ci acela că au devenit mai săraci. La stat, tarifele încep de la 100 de euro, minimul ultimilor ani, pentru operații mai ușoare sau pentru inspectorii autorităților fiscale. Mita medie în sectorul privat a scăzut și ea de la 1.623 de euro la 1.406 de euro, potrivit rezultatelor sondajului realizat de Transparency International. Chiar și așa, este la un nivel foarte ridicat. Mita medie din Grecia e egală cu un salariu mare din România.

Se cere mită chiar și în spitalele private

Cei de la Transparency International cu realizat și portretul-robot al victimelor micii corupții din Grecia. Este vorba de bărbați între 45 și 54 de ani, educați, din zona capitalei Atena, salariați sau liber-profesioniști.

Un aspect pozitiv rezultat din sondaj este că unele dintre măsurile anti-corupție ale statului au început să dea roade. Colectarea bonurilor fiscale de la contribuabili, de exemplu, i-a făcut pe repondenți să perceapă ne-emiterea bonului fiscal ca pe un fapt de corupție. De asemenea, 25,3% dintre cei din sectorul public și 21,6% din sectorul privat au declarat că au refuzat să plătească mitele care li s-au cerut.

În sectorul public, mita pornește de la 15-30 de euro pentru grăbirea rezolvării unor dosare sau pentru emiterea de documente și poate ajunge până la 20-30.000 de euro pentru operații chirurgicale complicate sau pentru acoperirea unor nereguli contabile mai mari.

În domeniul privat, surprinde faptul că se dă mită chiar și pentru pentru serviciile medicale, până la 7.000 de euro pentru unele operații, deși acele servicii sunt plătite și oficial.