Criza greacă amenință securitatea Europei

Criza greacă amenință securitatea Europei

Soluția difi cultăților financiare ale Atenei ar putea veni de la Moscova, dar analiștii se tem că problemele economice pot atrage o amenințare geostrategică.

Eforturile Greciei de a rămâne solventă și în interiorul zonei euro se transformă într-un joc destul de periculos. Dincolo de războiul declarațiilor dintre Atena și Berlin, se pun la cale diverse planuri alternative.

Cu ochii spre Moscova

Marți, la doar câteva ore după ce guvernul de stânga din Grecia a anunțat că premierul Alexis Tsipras a acceptat o ofertă din partea cancelarului german Angela Merkel, a apărut informația că prim-ministrul va face o vizită și la Moscova. „Premierul va vizita Kremlinul în 8 aprilie, în urma invitației primite din partea președintelui rus, Vladimir Putin”, a anunțat Cabinetul șefului guvernului elen.

Ne puteți urmări și pe Google News

N-a trecut nicio zi și unul dintre diplomații importanți din SUA, Victoria Nuland, a sosit la Atena, pentru a discuta cu ministrul de Externe elen, Nikos Kotzias, și cu cel al Apărării, Panos Kammenos.

Tsipras a propus o întâlnire cu liderii europeni, joi, pentru discuții despre împrumutul pentru Grecia

Nuland este asistent al secretarului de Stat american pentru afaceri europene și a dorit să discute despre îngrijorarea din SUA legată de criza din zona euro care ar putea conduce la un risc geopolitic.

Nuland urma să discute despre relațiile bilaterale dintre SUA și Grecia, dezvoltare regională, situația din Ucraina și eforturile de combatere a Statului Islamic, situația economică a Greciei și probleme de apărare și securitate, potrivit Departamentului de Stat american.

Pericol la adresa UE și a NATO

Dacă UE nu va accepta condițiile Greciei, noul guvern de la Atena ar putea găsi consolare financiară „în brațele” Mamei Rusia, iar aceasta nu este o idee bună din punct de vedere militar și strategic.

Flancul sud-estic al NATO ar fi în mod categoric slăbit, într-o perioadă în care există multe probleme la adresa securității globale, din cauza fundamentaliștilor islamiști din Orientul MIjlociu.

Premierul Tsipras și partidul său, Syriza, are legături tradiționale bune cu Moscova, așa că tânărul lider le-a permis miniștrilor să sugereze deschis că Grecia se poate întoarce spre Moscova, pentru un parteneriat strategic, dacă Atena nu va mai face parte din zona euro.

Rusia a răspuns că ar susține cu bucurie o cerere a Atenei privind ajutorul financiar - în ciuda propriilor greutăți economice - dacă statul „frate” ortodox va solicita acest sprijin.

„Vrem un acord cu creditorii”, a spus Panos Kammenos, naționalistul de dreapta care conduce partidul Grecii Independenți, aflat în coaliția de guvernare. „Dar dacă nu va exista un acord, dacă vedem că Germania rămâne rigidă și vrea să distrugă Europa, atunci trebuie să apelăm la planul B”, a spus el.