Criza economică bate tot mai tare la ușa românilor. Anunț îngrijorător făcut de Consiliul Guvernatorilor

Rate Sursa: Arhiva EVZ

Consiliul guvernatorilor va continua să majoreze semnificativ ratele dobânzilor într-un ritm constant, și să le mențină la niveluri suficient de restrictive pentru a asigura o revenire în timp util a inflației la ținta de 2% pe termen mediu.

În consecință, Consiliul guvernatorilor a decis, joi, să majoreze cele trei rate ale dobânzii cheie ale BCE cu 50 de puncte de bază și se așteaptă să le majoreze în continuare, susțin oficialii acestei instituții.

Având în vedere presiunile inflaționiste, Consiliul guvernatorilor intenționează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 de puncte de bază la următoarea ședință de politică monetară din luna martie și va evalua apoi traiectoria ulterioară a politicii sale monetare.

Menținerea ratelor dobânzilor la niveluri restrictive va reduce, în timp, inflația prin diminuarea cererii și, de asemenea, va proteja împotriva riscului unei modificări ascendente persistente a anticipațiilor inflaționiste, susțin specialiștii.

În orice caz, deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor privind rata dobânzii de politică monetară vor continua să depindă de informațiile oficiale la nivelul Uniunii Europene, și vor urma o abordare de la o ședință la alta.

Decizia va duce la scumpirea banilor

Politica de a ține inflația sub control și de a majora componentelor dobânzii cheie, va duce la majorarea ratelor pe care oamenii le au de achitat la bănci.

Semnalul dat de Banca Central Europeană va duce la majorarea dobânzilor la creditele acordate de băncile din România, dar și la majorarea principalilor indici, pe baza cărora se calculează ROBOR-ul.

Procentele de majorare încă nu sunt cunoscute, dar cu siguranță Banca Națională a României va da un semnal în perioada următoare, prin majorarea dobânzii de politică monetară.

Se dau credite tot ma greu

Ca urmare a creșterii semnificative a ratelor, românii nu se mai înghesuie să își cumpere case pe credite imobiliare.

În prezent, chiar și programul guvernamental ”Prima casă” a devenit neatractiv, deoarece nimeni nu dorește acum, să se ”înhame” la un credit pe 30 de ani, cu rate lunare care ar putea ajunge la peste 2.000 de lei.

Asta va face ca în perioada următoare, întreg sectorul imobiliar să sufere un blocaj. Constructorii nu vor mai lucra, din cauza lipsei cererii, iar acest lucru face ca producătorii de materiale de construcții să înceapă să aibă de suferit de pe urma lipsei comenzilor.