Planul lui Trump a fost puternic criticat şi a primit răspunsuri furioase din partea ruşilor şi iranienilor, pentru hotărârea sa de a disolca trupe americane în vederea protecţiei câmpurilor petrolifere din nord-estul Siriei.
Reacţia Rusiei
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, l-a avertizat pe preşedintle american că orice încercare de extragere e petrolului din câmpurile petrolifere siriene este ilegală. Comentariile sale vin după ce Trump a sugerat duminică intenţia de a face o înţelegere cu ExxonMobil sau cu o altă companie de energie pentru a se ocupa de rezervele siriene de petrol. Preşedintele le-a spus reporterilor: "Ceea ce inetnţionez să fac este, poate, o tranzacţie cu ExxonMobil sau cu una dintre marile companii ale noastre pentru a intra acolo şi a face acest lucru corect".
Mai mult, vineri, secretarul Apărării al SUA, Mark Esper, a sugerat că trupele americane vor fi staţionate în Siria pentru a proteja câmpurile petrolifere de căderea lor în mâinle ISIS. El a spus miniştrilor Apărării NATO la Bruxelles: "Consolidăm această poziţie, iar aceasta va include şi forţele mecanizate şi doresc să reamintesc că scopul nostru a fost dintotdeauna acela de a înfrânge ISIS".
Reacţia Iranului
Vorbind jurnaliştilor la o conferinţă de presă, marţi seara, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat: "Se pare că Statele Unite rămân pentru a proteja petrolul. Şi cred că preşedintele Trump este sincer când spune ce intenţionează să facă SUA. Iranul şi Rusia sunt acolo la invitaţia guvernului sirian şi intenţionăm să rămânem acolo, atâta timp cât guvernul sirian doreşte acest lucru".
Serghei Lavrov a mers mai departe cu criticile acuzând SUA că încearcă să încalce dreptul internaţional. El a declarat că întoarcerea forţelor americane în Siria, după transferul din Irak, stă sub "pretextul protejării depozitelor de petrol de furia Statului islamic. El a continuat: "Esenţa este că orice exploatare ilegală a resurselor naturale ale unui stat suveran fără consimţământul acestuia este ilegală, iar această părere o împărtăşim. Colegii noştri din SUA sunt conştienţi de poziţia noastră pe care o vom apăra".
Reacţia Turciei
Directorul de comunicaţii al lui Erdogan a avertizat de asemenea SUA că "resursele naturale ale Siriei îi aparţin acesteia şi numai acesteia. Resursele naturale a le Siriei aparţin sirienilor. Petrolul sau alte venituri ar trebui utilizate pentru eforturile de reconstrucţie, inclusiv a infrastructurii, sprijinirea civililor şi refugiaţilor. La fel cum sirienii ar trebui să poată să-şi determine singuri propriul viitor politic, la fel pot decide cum ar trebui cheltuite resursele propriului pământ'', relatează Express.