Criza din Orientul Mijlociu: România, între NATO și UE. Cum ar putea ataca Iranul scutul de la Deveselu

Criza din Orientul Mijlociu: România, între NATO și UE. Cum ar putea ataca Iranul scutul de la Deveselu

Generalul de armată în rezervă, Virgil Bălăceanu, a vorbit despre situația din Orientul Mijlociu, explicând de partea cui ar trebui să fie România, în cazul în care NATO și UE nu ajung la un consens.

Întrebat dacă țara ar putea fi afectată de criza din Orientul Mijlociu, generalul Virgil Bălăceanu a opinat, pentru Europa Liberă, că „România pleacă de la premisa că este membră NATO: „Scutul de la Deveselu face parte din sistemul de apărare balistică al NATO, în care managementul controlului este al Alianței Nord-Atlantice. Scutul este un sistem defensiv, dincolo de perorațiile Moscovei. Dacă va fi cazul, dacă regiunea central și est-europeană va fi lovită, deși probabilitatea este foarte scăzută, scutul poate fi pus în funcțiune”.

Pe de altă parte, generalul crede că Iranul nu vede România ca pe o țintă, ci că vizează bazele militare cu soldați americani din Irak, întrucât între acest stat și SUA conflictele au loc în „logica răspunsului proporțional. Totodată, generalul a declarat că scutul de la Deveselu ar putea fi atacat doar cu rachetele Shahab 3.

„-Dar ce-ar trebui să facă România, dacă UE nu va fi pe aceeași lungime de undă cu SUA, iar lucrurile vor scăpa de sub control în Orientul Mijlociu?

Ne puteți urmări și pe Google News

Generalul Virgil Bălăceanu:România trebuie să țină cont de parteneriatul strategic cu SUA, dar mai ales de esența a ceea ce reprezintă garanțiile de securitate pe care SUA trebuie să le dea României, luând însă în calcul și partea dialogului pe care îl propune UE”, potrivit jurnaliștilor de la Europa Liberă.

Acesta a adăugat că, în cazul în care Iranul ar porni un atac cibernetic împotriva României, acesta ar trebuie să vizeze scutul de la Deveselu, aflat în subordine NATO.