Criză de veterinari în Republica Moldova

veterinar caine / Sursă Dreamstime

Criză mare de medici veterinari în Republica Moldova. Situația pare a fi destul de disperată, având în vedere că Guvernul de la Chișinău a decis să acorde o indemnizație foarte mare pentru cei care aleg această profesie.

Crizp de veterinari în Republica Moldova

Autoritățile au estima că, în acest moment, în Republica Moldova este nevoie de circa 300 de specialiști în medicină veterinară. În prezent, țara are doar circa 750 de medici veterinari, plătiți cu un salariu de aproximativ 10.000 de lei pe lună.

Statul a decis să-i motiveze pe tinerii absolvenți de medicină veterinară să și preofeseze în domeniul pentru care s-au pregătit. Astfel o indemnizație unică în valoare totală de 200.000 de lei le-ar putea fi acordată, însă în mai multe etape, întinse pe o perioadă de trei ani.

Primii tineri au primit deja banii

În urmă cu o zi, 13 tineri medici veterinari au primit de la stat prima tranșă de bani din indemnizație, în valoare de 68.0000 de lei. Alte nouă dosare pentru acest tip de indemnizație unică sunt în curs de examinare, mai anunță autoritățile.

Indemnizația unică pentru tinerii medici veterinari, echivalentă cu 15 salarii medii pe economie, poate fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor de închiriere a unei locuințe sau pentru plata facturilor.

Sursa foto: agrotv.md

Directorul adjunct la Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Alexandru Manciu, spune că numărul de medici veterinari este deficitar și că există posturi vacante. El a adăugat că vârsta medie în profesia de medic veterinar este destul de înaintată, așa că perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare. În consecință, a spus oficialul, e nevoie de măsuri pentru a atrage tânăra generație.

Măsurile pentru veterinari dau roade

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, spune că această măsură a dat rezultate. „Avem la medicina veterinară, la facultate, o creștere a numărului de studenți, pentru că s-au îmbunătățim condițiile de predare.

Noi vorbim despre dezvoltarea fermelor, despre majorarea subvențiilor, majorarea capetelor de animale. A intrat în vigoare legea zootehniei, care prevede în mod obligatoriu ca toate fermele din Republica Moldova să aibă un contract cu un medic veterinar cu studii superioare”, a declarat ministrul.