Ajutor pentru veterinarii tineri din Republica Moldova, care se vor angaja în mediul rural

Ajutor pentru veterinarii tineri din Republica Moldova, care se vor angaja în mediul ruralveterinar caine / Sursă Dreamstime

În Republica Moldova, veterinarii aflați la început de drum, care vor dori să lucreze la sate, vor beneficia de sprijin din partea statului.

Începând cu acest an, în Republica Moldova, tinerii veterinari care vor dori să lucreze în mediul rural, vor fi ajutați, cu bani, de stat. Lor le va fi oferită suma de 200.000 de lei, modelul fiind adoptat de cel care funcționează deja pentru alte categorii profesionale: profesori și medici.

De asemenea, studenții care vor să studieze la Facultatea de Medicină Veterinară vor beneficia de instruiri în baza celor mai moderne echipamente.

În luna decembrie a anului trecut, la inițiativa Ministerului Agriculturii, a fost lansat un proiect, în colaborare cu Banca Mondială. Și care prevede organizarea în cadrul Facultății de Medicină Veterinară a Universității Tehnice a unei clinici veterinare mobile, dotate cu cel mai performant aparataj. A anunțat decanul facultății de medicină veterinară de la UTM, Mihail Popovici.

Sursa foto: BNP

Ajutor pentru tinerii veterinari din Republica Moldova

„În decembrie a fost lansat proiectul Băncii Mondiale „Agri”, la inițiativa Ministerului Agriculturii. Prin finanțare din partea acestui proiect în cadrul facultății va fi organizată o clinică mobilă dotată cu cel mai performant aparataj, prima destinație e clar că o să fie legată instruirea practică a studenților și a doua o să fie deservirea animalelor de rentă din localitățile rurale, o rază de acoperire de cca 100-120 de km. Această clinică mobilă va servi drept model pentru crearea unor astfel de clinici și în localități care vor deservi mai multe ferme zootehnice. Această practică este una larg răspândită în SUA și țările UE”. A notat decanul facultății de medicină veterinară de la UTM, Mihail Popovici.

În anul 2023, la facultatea de medicină veterinară de la UTM au fost înscriși peste 100 de studenți, cu 10 la sută mai mulți față de anul 2022. Administrația facultății ia în calcul faptul că, odată cu lansarea facilităților pentru absolvenți, dar și cu modernizarea bazei tehnico-materiale, numărul viitorilor medici veterinari va crește.

În prezent, în localitățile din țară este deficit de forță de muncă la acest capitol. Și asta pentru că ar fi nevoie de cel puțin 200 de medici veterinari, conform jurnal.md.