Criza de sânge se acutizează. Operații amânate la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi

Valoarea tichetelor pentru persoanele care donează sânge a crescut de patru ori. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, Diana Cimpoeşu a declarat miercuri că intervenţiile chirurgicale şi ortopedice sunt amânate zilnic  din cauza crizei de sânge.

„Ca în fiecare vară, numărul donatorilor a scăzut, în condiţiile în care necesarul de sânge este mare. Avem nevoie de sânge pentru traumatisme. Ieri am avut un traumatism toracic sever care a necesitat intervenţie chirurgicală şi transfuzie de sânge şi ulterior în Terapie Intensivă. Este nevoie de sânge în Chirurgie, Ortopedie, Gastroenterologie, Hematologie, dar şi în alte secţii. În această situaţie o parte dintre intervenţiile chirurgicale sunt amânate. Mă refer la operaţii chirurgicale mari, cele pentru neoplazii (tumoră - n.r.) care au nevoie de câteva unităţi de sânge şi sunt amânate o zi, două, trei, până se găseşte o soluţie", a declarat presei Diana Cimpoeşu.

Potrivit acesteia, zilnic doi pacienţi află că nu pot fi operaţi pentru că le trebuie asigurată o minimă cantitate de sânge atât preoperator sau în timpul intervenţiilor chirurgicale.

Vieți puse în pericol de lipsa de sânge

„Se aduce sânge din toate judeţele Moldovei. Atunci când au fost aduşi pacienţi din Mureş sau din zona de Nord Vest s-a cerut sânge şi de acolo. Totuşi, nu este suficient. Numărul de donatori ar trebui să fie mai mare. Apelul nostru este să nu se uite că există oameni care au nevoie de sânge, unii cu afecţiuni severe acute care au o scădere importantă de hemoglobină, alţii care pur şi simplu în plină sănătate prezintă o hemoragie acută traumatică sau nu, dar a cărei viaţă poate fi pusă în pericol de lipsa sângelui. Sunt situaţii în care echipa din Chirurgie, ATI nu pot face nimic dacă nu se transfuzează o cantitate de sânge pentru pacientul. Ieşenii, moldovenii, sunt invitaţi să doneze. Cei din alte judeţe să doneze la centrele cele mai apropiate, iar cei din Iaşi la CRTS", a mai spus Diana Cimpoeşu, potrivit Agerpres.

De ani buni criza de sânge în spitale a devenit o realitate. Dacă înainte era vorba de anumite perioade din an, sărbătorile de Crăciun, cele de Paște ori lunile de vacanță, iulie și august, când frigiderele centrelor de recoltare erau goale, acum, situația este mult mai gravă. Mai puțin de 2% din români donează sânge, iar lipsa de donatori a provocat a nouă criză.