LA REPUBBLICA. "Mulțumesc întregii echipe guvernamentale, fiecărui ministru, pentru fiecare zi din aceste luni împreună". Giuseppe Conte deschide, astfel, ultimul Consiliu de Miniștri din guvernul său.
"Am muncit întotdeauna la maximul posibilităților noastre, avem conștiința împăcată", a spus premierul italian, care probabil va face un videoclip pentru a-și explica motivele (cu siguranță nu va exista o conferință de presă). Și a pretins două lucruri.
Primul: rolul redescoperit al Europei în criză și al Italiei în Europa. "Dacă mă gândesc că, atunci când am început, ne-am confruntat cu necesitatea de "a dezamorsa" clauzele TVA și acum scriem proiectele ambițioase ale Planului de redresare economică, cred că lumea s-a schimbat și că noi m făcut parte din această schimbare", a afirmat Conte.
Premierul Conte a vorbit, apoi, - iată al doilea element - despre o muncă "inimaginabilă" făcută într-un an și jumătate de guvernare, și a subliniat relațiile umane care s-au creat între miniștri, în ciuda divergențelor, în special în înfruntarea pandemiei și consecințelor acesteia.
În numele reprezentanților guvernului au vorbit șefii delegațiilor diferitelor forțe politice. Dario Franceschini, pentru Partidul Democrat, l-a asigurat pe prim-ministru de sprijinul maxim al democraților și a vorbit și el despre o experiență importantă. care "a unit forțele politice".
Alfonso Bonafede, pentru Mișcarea 5 Stele, a recunoscut relația excelentă construită cu Partidul Democrat și a spus că îi pare rău că problema justiției - lipsa voturilor asupra raportului pe care trebuia să îl prezinte miercuri la Camera Deputaților și mai ales joi la Senat - a accelerat sfârșitul guvernului.
Criză de guvern în Italia: Conte: "Avem conștiința împăcată"
Acum, ceea ce se așteaptă majoritatea este că până marți seara, sau cel târziu miercuri, să ia naștere în Senat un grup pentru a-i reuni pe "responsabili" - de la Sandra Lonardo până la membrii de centru-dreapta, până la membra Forza Italia, Maria Rosaria Rossi - și să le dea un cadru stabil. Ar trebui să fie o extindere a Maie, cu speranța de a ajunge la 162 de parlamentari.
Dar problema - motivează unii miniștri la ieșirea de la Palatul Chigi, sediul guvernului italian - este din nou ceea ce va face Renzi în timpul consultărilor cu șeful statului. Rolul liderului Italia Viva, oricât ar dori Conte și Partidul Democrat să dezamorseze greutatea voturilor sale la Palatul Montecitorio și la Palatul Madama, sediile Camerei Deputaților și, respectiv, Senatului, este încă relevant. În special, riscă să fie mai mult decât atât, dacă atât democrații cât și membrii M5S se vor eschiva cu privire la o nouă numire a lui Conte în fruntea guvernului. Dacă, în următoarele ore, vor apărea posibilități alternative și o altă soluție politică. Dar primul care va înțelege acest lucru va fi președintele țării, Sergio Mattarella. (Rador)
https://www.repubblica.ipolitica/2021/01/26/news/crisi_di_governo_cdm_dimissioni_conte-284259974/