Criza datoriilor ameninţă să dezmembreze teritorial Spania
- Marius Pandele
- 26 septembrie 2012, 16:06
Premierul spaniol Mariano Rajoy se confruntă cu probleme mult mai mari decât posibila intrare a ţării în incapacitate de plată, blocarea aproape totală a accesului la pieţele de capital sau neînţelegerile cu Germania legate de planurile de austeritate.
Profitând de poziţia foarte slabă în care se află Guvernul de la Madrid, preşedintele Cataloniei, Artur Mas, a anunţat că va dizolva Parlamentul şi va convoca alegeri anticipate pentru luna noiembrie, încercând să obţină sprijin popular pentru a obliga Spania să acorde provinciei o autonomie şi mai mare decât acum, mai ales pe plan fiscal.
"A sosit timpul pentru auto-determinare", a declarat Mas, ducând cu gândul la posibilitatea unei rupturi definitive între Spania şi cea mai bogată regiune a sa, Catalonia. În prezent, aceasta are o autonomie destul de largă, singurele domenii pe care le administrează în comun cu administraţia centrală de la Madrid fiind educaţia, sănătatea şi justiţia.
Criza economică a dat un avânt fără precedent mişcărilor pro-independenţă din această regiune, care contribuie cu o cincime la produsul intern brut al Spaniei, iar acum suferă laolaltă cu zonele mai sărace ale ţării, având nevoie de cinci miliarde de euro din fondul de rezervă pentru a compensa lipsa accesului pe pieţele financiare. Tendinţa se poate extinde şi în alte provincii Dacă în 2007 doar 16,5% din catalani ar fi dorit independenţa completă faţă de Spania, în 2010 procentul trecuse de 50%, iar în prima parte a acestei luni a avut loc în Barcelona un marş pro-independenţă care a adunat nu mai puţin de 1,5 milioane de oameni, din cei circa 7,5 milioane ai provinciei.
Răspunsul lui Rajoy a fost că propunerea lui Artur Mas de a căpăta o autonomie mai mare pe plan fiscal, păstrând în acest fel o parte mai mare a banilor generaţi de Catalonia, este neconstituţională.
Totuşi, în faţa unei posibile declarări a independenţei de către provincia concentrată în jurul Barcelonei, e posibil ca premierul să îşi schimbe discursul. Cu atât mai mult cu cât o asemenea situaţie ar da aripi altor mişcări similare, mai ales în Ţara Bascilor, la rândul său o provincie foarte bogată, şi în care lupta pentru independenţă durează de mult timp, luând chiar forma unor acţiuni teroriste de-a lungul timpului.