Curtea Constituțională de la Chișinău a decis dizolvarea Parlamentului, nerecunoașterea guvernului Maiei Sandu, suspendarea președintelui Igor Dodon și preluarea ca interimar a funcției acestuia de către premierul în exercițiu Pavel Filip.

În urma acestor hotărâri, Filip a semnat decretul pentru convocarea de alegeri anticipate parlamentare pe 6 septembrie, informează Radio Chișinău.

El a precizat că a semnat acest act după ce „Curtea Constituțională a constatat că președintele refuză să-și îndeplinească atribuțiile constituționale și să declanșeze alegeri anticipate”.

Pavel Filip a declarat că actuala clasă politică este compromisă, după deciziile de ieri ale PSRM (formațiune pro-rusă) și ale blocului ACUM (pro-europeană) de a forma un guvern cu Maia Sandu premier.

Președintele suspendat, pro-rusul Igor Dodon, care și-a petrecut noaptea împreună cu familia în sediul ambasadei Rusiei de la Chișinău, a chemat populația în stradă la proteste pașnice pentru a apăra democrația. Pe de altă parte, Partidul Democrat, condus de mogulul Vlad Plahotniuc, a făcut și el apel la populație să iasă în stradă, penttru a apăra deciziile Curții Constituționale.

Uniunea Europeană a îndemnat ca părțile care se confruntă în acest moment la Chișinău să dea dovadă de calm.

Te-ar putea interesa și: