“Aferim!” este un lungmetraj de epocă amuzant şi brutal şi reprezintă o viziune neînfricată asupra trecutului, se arată într-un articol al The New York Times, care laudă prestaţia actorului Teodor Corban şi menţionează că filmul merita să fie inclus între nominalizaţii la Oscarul pentru film străin. Lungmetrajul lui Radu Jude, câștigător al trofeului Ursul de Argint la Berlinala 2015, a fost lansat în SUA, vineri.

"Filmul românesc Aferim merita la Oscar", spun criticii americani de film, care atacă premiile Oscar pentru că pelicula lui Radu Jude lipseşte de pe lista cu nominalizări. "Aferim este un nou motiv să te enervezi din cauza gigantului Hollywood”, scrie prestigiosul cotidian New York Times. "Aferim nu a fost inclus în lupta pentru cel mai bun film străin, la gala de anul acesta".

Criticii de film ai New York Times spun că s-a făcut o nedreptate.

,,O omisiune şocantă, dar poate nu atât de surprinzătoare. România, o ţară mică aflată la marginea Europei, a fost de multe ori călcată în picioare, nerespectată şi ignorată de marile puteri mondiale. De ce să facă Hollywood o excepţie? Marginalizarea este parte a identităţii naţionale şi o temă recurentă a înfloritoarei cinematografii din România”, scriu jurnaliştii americani.

New York Times face o recenzie măgulitoare a filmului care în februarie a primit Ursul de Argint pentru Regie, la Festivalul de Film de la Berlin. Autorul arată că pelicula românească nu se încadrează în normele promovate de Academia americană de film. "Dar Radu Jude iubeşte prea mult umanitatea pentru a spune minciuni confortabile despre ea", mai scrie cotidianul.

"Aferim!", în regia lui Radu Jude, este un film istoric, a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol 19.

Nu este pentru prima dată când New York Times a acordat un spaţiu larg în paginile sale pentru Aferim. În septembrie 2015, prestigiosul cotidian spunea că "pentru prima data in propunerea României la Oscar nu se mai vorbeşte despre comunism şi întâmplările perioadei de dinainte de 1989".

"Filmul alb-negru, în care doi călăreţi se plimbă prin peisaje vaste şi sumbre în filmul Aferim! al lui Radu Jude ar putea proveni dintr-un western american, a cărui temă centrală este nedreptatea. Cu toate acestea, filmul se desfăşoară în secolul 19, în Ţara Românească, unde timp de aproape 500 de ani, până în 1856, rromii erau văzuţi ca o prorietate care poate fi vândută şi cumpărată", scriu jurnaliştii americani.

„Aferim! este un western românesc, iar acţiunea care se petrece la începutul secolului XIX îi aduce în prim plan pe zapciul Constandin şi pe fiul său, Ioniţă, plecaţi în căutarea unui rrom fugar, sclav al unui boier încornorat. Filmul lui Jude tratează mai multe teme, de la cea a discriminării rromilor, la sclavagism, situaţia femeii în societate".

„Aferim!" este un western românesc, iar acţiunea care se petrece la începutul secolului XIX îi aduce în prim plan pe zapciul Constandin şi pe fiul său, Ioniţă, plecaţi în căutarea unui rrom fugar, sclav al unui boier încornorat. Filmul lui Jude tratează mai multe teme, de la cea a discriminării rromilor, la sclavagism, situaţia femeii în societatea începutului de secol 19 şi obieciuri mai mult sau mai puţin controversate.

Citeste mai mult: adev.ro/nugvzm

În distribuţie se găsesc actorii Teodor Corban, Cuzin Toma, Alexandru Bindea, Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Şerban Pavlu, Alexandru Dabija, Mihaela Sîrbu, Dan Nicolaescu, Alberto Dinache.

Te-ar putea interesa și: