Confruntată cu o ceiză politică de proporții Bulgaria se vede asupru criticată în Parlamentul European din cauza încetinelii cu care se desfășoară reforma justiției și a corupției. Amănunte ne oferă bnr.bg.
Critici aspre au fost formulate la adresa Bulgariei în cadrul şedinţei Grupului de monitorizare a democraţiei, statului de drept şi drepturilor fundamentale din cadrul Comisiei pentru justiţie, libertăţi civile şi afaceri interne a Parlamentului European. Jurnalistul bulgar Dimităr Stoianov, de la site-ul de investigaţii "Bivol", care a participat la şedinţă, a precizat: "În opinia mea, autorităţile bulgare au fost supuse unei critici cu adevărat aspre, din cauza modalităţii în care desfăşoară reforma justiţiei, din cauza personalităţii şi acţiunilor procurorului general, din cauza lipsei unui organism independent care să fie responsabil de investigarea eventualelor infracţiuni sau încălcări ale legii de către procurorul general; din cauza neclarităţilor legate de viitoarea modificare a Constituţiei, pe care mulţi dintre participanţii la dezbateri au calificat-o drept 'îngrijorătoare'. O serie de replici au fost adresate atunci când autorităţile bulgare, în special procurorul general adjunct, s-au lăudat că lupta împotriva contrabandei a fost încununată cu succes. Li s-a atras atenţia că nu au fost invitaţi să vorbească despre contrabandă, ci despre lupta împotriva corupţiei, capitol la care Bulgaria se află pe ultimul loc. Şi li s-a spus direct că autorităţile bulgare pot alege, dacă ne aflăm pe ultimul loc în lupta împotriva corupţiei sau suntem pe primul loc la capitolul corupţie. De asemenea, li s-a cerut să explice exact care este sarcina procurorului general, de ce există o lipsă de responsabilitate din partea sa, ceea ce reprezintă o problemă imensă". Preşedintele grupului de monitorizare, Sophia in't Veld, a explicat că fiecare europarlamentar din grup îşi va formula întrebările în scris, după care va fi format un dosar comun, care va fi disponibil pentru vicepremierul pentru reformă judiciară, Ekaterina Zaharieva, şi procurorul general, Ivan Gheşev. Din partea Bulgariei, la şedinţă au participat vicepremierul pentru reforma judiciară şi ministru de externe, Ekaterina Zaharieva, adjunctul procurorului general, Krasimira Filipova, şi ministrul adjunct al justiţiei, Desislava Ahladova. La întâlnire au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei de la Veneția din Consiliul Europei şi ai altor instituţii europene, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile bulgare. S-a observat că problema legată de presa scrisă se acutizează, aceasta aflându-se într-o situaţie de monopol, deoarece multe dintre mass-media sunt conduse de un oligarh, la fel ca şi televiziunile. Jurnalistul Dimităr Stoianov presupune că problema va fi examinată ulterior în sesiune plenară, iar recomandări relevante privind capitolele "justiţie" şi "afaceri interne" vor fi adresate Bulgariei.
Companii comerciale şi de transport din Bulgaria se pregătesc să blocheze punctul de control Kulata de la graniţa cu Grecia
Companii comerciale şi de transport din Bulgaria se pregătesc să blocheze punctul de control Kulata, de la frontiera cu Grecia, în semn de protest faţă de închiderea unui alt punct de la graniţa dintre cele două state, Ilinden-Eksohi. După două proteste de avertisment, reprezentanţii companiilor comerciale şi de transport, care de două luni înregistrează pierderi considerabile din cauza deciziei autorităţilor elene de a închide vama, şi-au confirmat disponibilitatea de a bloca timp de 10 ore punctul de graniţă Kulata, pe data de 2 septembrie. Unul dintre organizatorii protestelor a subliniat: "Avem sprijinul Uniunii pentru transport internaţional şi al Asociaţiei lucrătorilor din transport. Aceste coloane de kilometri de autovehicule care se creează la punctul de control Kulata sunt ucigătoare pentru toată lumea. Nu ştiu cum tolerează Europa acest lucru". Radicalizarea protestului, ale cărui motive şi solicitări sunt economice şi sociale, este provocată de prelungirea repetată a restricţiilor impuse de autorităţile elene. Grecia a anunţat, vineri, că rămân în vigoare, până pe 10 septembrie, toate interdicţiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus.
* Intersecţii din centrul Sofiei rămân blocate de protestatari
Sâmbătă, în cea de-a 52-a zi de proteste împotriva executivului bulgar, intersecţii vitale pentru trafic rămân blocate de manifestanţi în centrul Sofiei - în Piaţa Nezavisimost, Rectoratul Universităţii Kliment Ohridski, Podul Vulturilor (Orlov Most). Protestatarii continuă să solicite demisia guvernului condus de premierul Boiko Borisov, demisia procurorului general Ivan Gheşev, alegeri anticipate, maşini de vot şi modificarea Constituţiei Bulgariei. Vineri seară, manifestanţii au protestat paşnic, nefiind înregistrate incidente. Venelin Bojilov, din partea Mişcării BOEŢ (luptător, n.trad), a declarat: "Dorim doar să plece acest guvern, pentru a putea să organizăm evenimentele de-acum încolo. Pe data de 2 septembrie, când îşi va reîncepe activitatea Adunarea Naţională, trebuie să vedem dacă partidul GERB va dispune de sprijinul necesar pentru proiectul privind noua Constituţie". Atanas Ghiokov, din partea aceleiaşi mişcări a adăugat: "Luptăm pentru valori de bază. Respectarea legii este una dintre ele şi acest lucru doreşte şi aşteaptă Uniunea Europeană de la noi, să fim un stat de drept". Pentru sâmbătă, nu au fost anunţate acţiuni numite "blocaje-surpriză", prin care manifestanţii blochează principalele căi de acces în instituţii publice. (www.bnr.bg )
Traducere: Rador