Cristian Țopescu, suspendat de Elena Ceaușescu și reabilitat de Valentin

Cristian Țopescu a avut o carieră tumultuoasă și a fost nevoit să stea departe de microfon timp de șase ani.

Puține sunt marile performanțe ale sportului românesc la care Cristian Țopescu să nu fi fost părtaș. Specializat în mai multe direcții, regretatul jurnalist, decedat în 2018, este considerat de toți cei care l-au auzit prin intermediul televizorului cel mai mare comentator sportiv.

Perioada în care naționala masculină de handbal făcea legea la nivel mondial, uluitoarele succese ale Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal - 1976, meciurile jucate de „Generația de Aur” la turneele finale sau răsunătoarele victorii ale gimnasticii românești la Jocurile Olimpice, toate s-au identificat și cu vocea lui Cristian Țopescu.

Comentatorul a trecut printr-un moment critic în carieră, după ce a fost suspendat de regimul ceaușist în perioada 1983 - 1989. Omului de televiziune i s-a tras de la un comentariu făcut în timpul partidei Suedia - România (0-1), jucat în preliminariile Campionatului European din 1984. Meciul cu pricina s-a disputat la Stockholm, la data de 9 iunie 1983.

„Dacă i se va aproba să joace peste hotare (n.r. - era vorba despre Ilie Balaci), ca şi lui Bölöni şi lui Ştefănescu, care sunt de asemenea solicitaţi, nu vor fi decât avantaje pentru ţară, pentru federaţie, pentru club, pentru jucători şi pentru echipa naţională, iar cel mai mare avantaj, cu efecte considerabile în timp, va fi stimulentul extraordinar pentru cei tineri, care vor vedea că un jucător serios, care munceşte, care se pregăteşte conştiincios, are la o anumită vârstă şansa de a juca la o echipă străină valoroasă, sporind prestigiul fotbalului românesc”, opinase Țopescu.

Afirmațiile au ajuns la urechile Elenei Ceaușescu, la sesizarea făcută de Constantin Dăscălescu, prim-ministru la acea vreme. Comentatorul a fost suspendat pe termen nelimitat și a ajuns să lucreze la Steaua. „Primul ministru de atunci a sunat-o pe tovarăşa de la Cabinetul 2 şi i-a comunicat: Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară. Tovarăşa de la cabinetul 2 a spus: „Daţi-l afară din Televiziune!”

Ma-m întors frumos în Armată, la Clubul Steaua, de unde plecasem. Am lucrat în biroul de presă de aici, apoi am lucrat pe lângă echipa de fotbal Steaua, în perioada de aur, când a câştigat Cupa Campionilor Europeni la Sevilla, în 1986”, povestea Țopescu, amintind despre perioada suspendării.

Paradoxal, a fost dat afară de la Televiziunea Română de Elena Ceaușescu, dar a lucrat la Steaua, echipă la care „omul numărul 1” era Valentin Ceaușescu.

A fost alături de gruparea din Ghencea la cea mai mare performanță din istorie - câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986 - dar comentariul meciului cu Barcelona a fost asigurat de Teoharie Coca-Cosma, omul care, emoționat după  patra lovitură de departajare apărată de Helmuth Duckadam, avea să rostească memorabilele vorbe: „Suntem finaliști! Am câștigat Cupa! Cupa Campionilor Europeni este la București”.

Cristian Țopescu a revenit la microfon în 1989, dintr-o întâmplare. La data de 24 mai, Steaua juca a doua finală de Cupa Campionilor Europeni, împotriva Milanului lui Arrigo Sacchi, Ruud Gullit, Marco van Basten și Frank Rijkaard. Cu o seară înaintea partidei, Valentin Ceaușescu i-a dat lui Țopescu o veste mare: „Cristi, o să comentezi finala”! Crainicul se afla la Barcelona în delegația Stelei și a fost sfătuit să nu vorbească decât despre ceea ce se petrece pe teren. „Dar numele jucătorilor pot să-l spun?”, a replicat ironic.

Finala Steaua - Milan (0-4) este unul dintre primele meciuri de fotbal pe care mi le amintesc cu precizie. Dincolo de dezechilibrul din teren, de o formație italiană care a făcut ce a vrut pe teren, mi-a rămas în memorie, reacția entuziastă a părinților mei, atunci când i-au auzit vocea lui Cristian Țopescu. Tata, care avea un casetofon mono rusesc, a înregistrat comentariul, unul restrictiv din cauza ordinelor venite de sus. „Multă lumea nu a crezut că eu am comentat, unii îmi uitaseră vocea”, poveste regretatul jurnalist.

Țopescu a revenit în televiziune și a comentat Mondialul din Italia 1990, Olimpiada de la Barcelona - 1992 și turneul final din SUA, acolo unde naționala de fotbal a ajuns în „sferturi”. În timpul meciului istoric cu Argentina, câștigat de „tricolori” cu 3-2, în optimile de finală, Cristian Țopescu a anunțat că nu va mai implica în fotbal. El a invocat dezamăgirea provocată de asasinarea columbianului Andres Escobar și scandalul de dopaj provocat deDiego Armando Maradona. Ambele evenimente petrecute pe parcursul turneului final. „În acest fotbal au mai rămas puține de spus”, concluziona jurnalistul.

Așa că, Țopescu și-a luat adio de la iubitorii fotbalului. Naționala României se pregătea de cel mai mare eveniment din istorie ei: „sfertul” cu Suedia. Jocul era programat la San Francisco, oraș „acoperit” de comentatorul TVR Cornel Pumnea. În țară, telefoanele redacțiilor ziarelor au fost luate cu asalt de suporteri, care au cerut ca întâlnirea să fie relatată de Țopescu. Exista și superstiția că regretatul om de televiziunea purta noroc „tricolorilor”.

Conducerea Televiziunii Române a decis să-și trimită „arma grea” la meci. Astfel, Țopescu a comentat dramatica partidă pierdută cu 2-2 (4-5 după executarea loviturilor de departajare). El a fost secondat de Pumnea, cel care a avut câteva intervenții pe parcursul sfertului de finală.

Cristian Țopescu a dispărut din fotbal și s-a axat pe alte sporturi: gimnastică, atletism, tenis. A revenit însă în 2000, la Campionatul European din Belgia și Olanda. Acolo unde prima reprezentativă a ajuns în sferturile de finală. Eșecul cu Italia (0-2) și eliminarea au coincis cu despărțirea marelui comentator de fotbal.