Cristian Terheș, observator la alegerile din Serbia. Europarlamentarul PNȚCD este singurul român desemnat de Bruxelles

Sursa: arhiva EVZ

Europarlamentarul Cristian Terheș va participa ca observator la alegerile din Serbia. Politicianul țărănist va fi singurul europarlamentar din România care a fost desemnat să participe la acest scrutin. El va face parte dintr-o delegație formată din șase parlamentari care va face deplasarea la Belgrad.

Europarlamentarul PNȚCD Cristian Terheș va reprezenta Parlamentul European în calitate de observator la alegerile parlamentare și prezidențiale din Serbia. El va face parte dintr-o delegație desemnată de Parlamentul European care va face deplasarea la Belgrad în perioada 31 martie - 4 aprilie 2022.  Alegerile parlamentare și prezidențiale din Serbia au loc simultan, duminică, 3 aprilie, după cum se arată într-un comunicat transmis de Parlamentul European.

Europarlamentarul  PNȚCD Cristian Terheș este singurul europarlamentar român din delegație, aceasta fiind a doua sa participare, ca observator la alegeri, după scrutinul din Republica Moldova care s-a desfășurat în anul 2021.

„Am cerut să fiu observator fie în sudul Serbiei, aproape de Kosovo, fie în nord, în Voievodina, iar în funcție de discuțiile cu colegii vom vedea în ce zonă mergem fiecare. Mai multe despre aceste alegeri vă voi putea spune doar după finalizarea lor, deoarece codul de conduită al observatorilor ne obligă să nu facem nici un comentariu despre alegeri până după închiderea urnelor și numărarea voturilor”, a spus europarlamentarul Cristian Terheș.

Pe lângă alegerile prezidențiale și parlamentare, duminică, 3 aprilie, se vor desfășura, în Serbia, și alegeri locale. Acestea vor avea loc în mai multe localități din țară, printre care și Belgrad.

Sursă: Belish | Dreamstime.com

Care va fi rolul delegației de observatori europeni

Rolul delegației de observatori este de a „evalua dacă alegerile prezidențiale și cele parlamentare anticipate din 3 aprilie se vor desfășura în conformitate cu angajamentele internaționale ale țării și cu legile naționale”, se precizează în comunicatul Parlamentului European.

În vederea realizării acestei evaluări, din partea Parlamentului European, „misiunea de observare a alegerilor se va întâlni cu o largă varietate de candidați, partide, oficiali, administratori electorali, societate civilă și alte părți interesate”, se precizează același comunicat al Parlamentului European.

După ziua scrutinului, pe data de 4 aprilie, va avea loc și o conferință de presă în care observatorii europeni vor prezenta publicului un raport cu cele constatate cu ocazia acestor alegeri organizate în Serbia.

Alegeri anticipate în Serbia

În Serbia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în data de 3 aprilie, după ce ultimul scrutiny, la termen, a fost boicotat de opoziție. Acest scrutin, la termen, a fost organizat în iunie 2020 și a suscitat critici severe din din partea Comisiei Europene.

Scrutinul din primăvara aceasta nu pare să promită schimbări majore la vărful puterii de la Belgrad.