Cristian Terheș: „Comisara Johansson confirmă că Austria a încălcat statul de drept prin blocarea aderării României la Schengen”
- Iulia Moraru
- 10 februarie 2023, 11:35
Cristian Terheș a abordat din nou problema Schengen, într-un dialog purtat cu comisara Europeană pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Potrivit europarlamentarului, deciza Austriei de a bloca intrarea României în Schengen încalcă statul de drept.
Discuția a avut loc în Comisia LIBE din Parlamentul European, unde Cristian Terheș a ridicat problema deciziei venite din partea Austriei de a bloca intrarea României în spațiul de liberă circulație. El a început prin a mulțumi Comisarei Johansson pentru sprijinirea României și Bulgariei să intre în Schengen, menționând că aceasta a făcut un efort excepțional pentru a ajuta cele două state.
Austria a încălcat statutul de drept
„Din păcate, pe 8 decembrie 2022, Austria și Olanda au votat să respingă intrarea Bulgariei în Schengen, iar, în cazul României, a fost Austria cea care a votat să fie respinsă intrarea României în Schengen.
Argumentul folosit de către cancelarul austriac pro-Putin Nehammer a fost că mulți migranți ajung în Europa Vestică prin România. Acea afirmație a fost contrazisă de Frontex și de geografie. Așadar, întrebarea pe care o am pentru dumneavoastră este: care este poziția Comisiei Europene cu privire la acest vot, în special al Austriei?”, a spus Cristian Terheș în Comisia LIBE din Parlamentul European.
În replică, Ilva Johansson a susținut că ambele țări sunt cu mult peste îndeplinirea tuturor cerințelor, iar din punctul ei de vedere nu există nicio problemă nerezolvată pentru care România și Bulgaria să nu poată intra în Schengen.
„Pentru mine e important, în fapt, statul de drept. Dacă îndeplinești criteriile, nu poți veni cu alte criterii care nu sunt [în lege]. Nu e un lucru corect să-l faci.
Apoi există alte probleme. Da, există o problemă cu un număr crescând de migranți ilegali pe ruta Balcanilor de Vest. Aceasta e o provocare de care trebuie să ne ocupăm împreună. Și e ceva de care ne ocupăm împreună.
Primul și cel mai important lucru este să facem progrese în privința legislației, a pactului pentru migrație să ne asigurăm că avem toate dosarele adoptate în acest mandat”, a spus comisarul european.
Când poate România să adere la spațiul de liberă circulație
Cristian Terheș a întrebat apoi dacă din martie țara noastră poate intra în Schengen, însă comisarul european a punctat că deși din perspectiva Comisiei Europene toate cerințele sunt îndeplinite, totul depinde de rotativă, singura în măsură să decidă momentul potrivit pentru a avea subiectul din nou pe ordinea de zi.
Jahansson a mai susținut că în legătură cu problema migrației au început să se ia măsuri de Comisia Europeană, astfel încât primele date din ianuarie arată o scădere de 48% a numărul de migranți ilegali.