Piedone se întoarce la Primăria Sectorului 5: „Dacă nu au făcut alegeri, scaunul e liber”

Piedone se întoarce la Primăria Sectorului 5: „Dacă nu au făcut alegeri, scaunul e liber” Sursa: Inquam Photos / George Calin

Judecătorii de la Curtea Supremă au admis, miercuri, 21 iunie, recursul în casație şi au dispus achitarea definitivă a fostului primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, condamnat în 2022 pentru abuz în serviciu.

Update 1. Cristian Popescu Piedone a fost întrebat la ieşirea din Penitenciar dacă se întoarce la primăria Sectorului 5. ”Cu siguranţă, da, dacă nu au făcut alegeri, ce să fac? Scaunul e liber, trebuie să mă întorc”.

El a spus despre anul petrecut în spatele gratiilor că ”ar fi vrut să spună că dacă ştia că e aşa bine la puşcărie ar fi venit mai de mult. ”Ferească Dumnezeu!”, a adăugat el.

”Pierdusem speranţa, dar nu pierdusem speranţa în Dumnezeu. Am spus Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la ultimul meu cuvânt, că mai sus de această treaptă a justiţiei din România nu există decât Dumnezeu”.

Ne puteți urmări și pe Google News

”La Dumnezeu m-am rugat să audă rugile mele, a deschide ochii judecătorilor, dacă sunt judecători drepţi, pentru că, până la Înalta Curte, nu am avut parte decât de acele culoare despre care vorbiţi (..) de acele comenzi, de acei scheleţi în dulap ai unor procurori şi judecători. (..) Există o speranţă în România pentru dreptate”, a afirmat el.

 

”În 30 de ani de administraţie, să îmi zică mie orice politician din România, din lume, că e fată mare. Nu, nu există, fiecare cu păcatele lui, eu am vrut de la început să răspund pentru păcatele mele, din păcate am răspuns pentru altcineva. Puterea exemplului pentru cine, dat de cine? De cei 3.600 de primari ai României, cu primul primar al ţării, astăzi preşedinte, care a semnat la fel ca şi mine şi nu a răspuns şi nu răspunde. Pe 1 ianuarie i-am cerut graţierea lui, nu mie”, a mai afirmat el.

El a continuat: ”Să nu mă întrebaţi, veţi cere despăgubiri mprale. Nu, nu voi cere, şi aşa statul este aşa cum e, ator, mai vin şi eu să îi cer ce? Voi câştiga, nu am nevoie. Voi fi repus în funcţie, îmi voi duce sectorul până la capăt, mă voi gândi ce am de făcut în viitorul meu”, a mai spus el.

Despre condiţiile din închisoare, Piedone a spus că ”nu vrea să ajungă nimeni aici, dar sunt cu bun simţ, dacă ai bun simţ, eşti respectat, dacă respecţi iar dacă te comporţi ca atare şi instituţia te respectă”.  ”Am ieşit la muncă, am muncit fără probleme, am cosit, le-am făcut pe toate. Nu am stat, cum zic alţii, mi-am luat recompense, m-am dus la cursuri, dar ce cursuri nu am făcut, pe domeniul meu, pe horticultură, trebuia să îi învăţ pe oamenii ăştia să planteze nişţe plante”, a mai spus el.

Cristian Popescu Piedone le-a transmis un mesaj şi rudelor celor morţi la Colectiv, afirmând că ”le-a spus că dacă copiii lui erau acolo în acea seară şi mureau susţinea în continuare că este nevinovat”, dar că le înţelege furia.

El le-a transmis un mesaj şi colegilor săi de la Primăria sectorului 5, care ”au stat bine mersi şi s-au gândit că Piedone o muritu”: ”Piedone n-o muritu, doar puţin s-o odihnitu”, a spus primarul.

”Vreau să le spun să plece liniştiţi, iar şi-au bătut joc de bani, iar au făcut achiziţii şi o să avem seriale în continuare”, a mai afirmat Piedone la poarta penitenciarului.

Știrea inițială

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, poate reveni în funcție după ce a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție. Toni Greblă a declarat că nu există nicio restricție legală şi îşi poate relua funcția, mai ales că postul este vacant.

„Ca urmare a condamnării la o pedeapsă cu executare, prefectul, adică eu la acea dată am constatat încetarea de drept a mandatului, în temeiul legii. ÎCCJ a desființat efetele hotărârii de condamnare cu efect retroactiv, astfel încât primarul Piedone, dacă dorește, are dreptul să-și reia mandatului, cu atât mai mult cu cât funcția este vacantă. Nu există nicio restricție legală. Hotărârea ÎCCJ este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, inclusiv prefectului și consiliului local”, a declarat Toni Greblă, pentru stiripesurse.ro.

Primele reacții după eliberarea lui Cristian Popescu Piedone

Părinții victimelor de la Colectiv se arată nemulțumiți de decizia judecătorilor de la Curtea Supremă. Printre aceștia este Eugen Iancu, care și-a pierdut fiul, în vârstă de 22 ani, la trei săptămâni după ce a scăpat din incendiul de la Colectiv, și a devenit între timp vocea Asociației Colectiv GTG 3010.

„Era, dacă pot să spun așa de așteptat de la prima decizie. În momentul în care eliberezi directoarele dar reții primarul, era normal. Justiția și-a făcut treaba față de ….să spunem că în mod normal trebuiau arestate și directoarele. Ele erau principalele vinovate, ele au depus semnăturile peste care primarul a semnat. Din punctul meu de vedere s-a lăsat calea de eliberare de la început. A fost doar o arestare pentru a închide gura străzii. Să ne arate că, domnule noi condamnăm. Eu era sigur că se va întâmpla asta încă de anul trecut”, a declarat Eugen Iancu, pentru impact.ro 

Cristian Popescu Piedone a fost „o victimă politică”. „Fapta nu este prevăzută de legea penală”

Judecătoarele Elena Barbu, Eleni Cristina Marcu şi Valerica Voica de la Înalta Curte de Casație şi Justiţie au admis miercuri, 21 iunie 2023, recursul în casație şi au dispus achitarea definitivă a fostului primar al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone, condamnat nî 2022 pentru abuz in serviciu. Achitarea a fost dispusa in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penală: „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Piedone este singura persoană achitată în această cale extraordinară de atac, instanța supremă respingând recursurile în casație declarate de către ceilalți inculpați (patronii clubului Colectiv și cei ai firmei de artificii, pompierii, pirotehniștii și funcționarii din Primăria Sectorului 4, condusă de Piedone în 2015, la momentul incendiului din Colectiv).

Cristian Popescu Piedone, nevinovat după gratii timp de mai mult de un an

Amintim că la 12 mai 2022 politicianul a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, stând nevinovat după gratii timp de mai mult de un an.

Mai exact, judecătorii Adină Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan de la Curtea de Apel București l-au găsit vinovat pe Piedone de încălcarea articolelor din vechiul Cod Fiscal, care prevăd că primarul emite autorizația pentru restaurante și baruri. Inițial, la 16 decembrie 2019, magistratul Mihai Bălănescu de la Tribunalul București îi dăduse fostului edil nu mai puțin de 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Minuta deciziei o puteți citi pe luju.ro.