Evz: De ce ordin de mărime vorbim ca sumă disponibilă pentru investiţii în România în prezent?
Cristian Nacu:
E greu de făcut o evaluare, din cauză că majoritatea fondurilor, ca şi noi, nu au alocări speciale pentru România. Dar probabil că în mod cert vorbim de câteva sute de milioane de euro, dacă e să adunăm toate fondurile care sunt disponibile pentru România. Problema e că tranzacţiile de private equity din ultimii doi ani au fost sub 100 de milioane. Activitatea a fost foarte redusă.
Ce ar putea face statul român pentru a maximiza sumele acestea?
România este la concurenţă cu toate ţările din jur în atragerea capitalului. Trebuie să fie un mediu de afaceri cât mai favorabil. Şi aici nu mă gândesc neapărat la cine ştie ce facilităţi. Cred că trebuie să fie clar pentru toată lumea că mediul de afaceri nu poate funcţiona într-un cadru instabil.
Dincolo de asta, trebuie să se respecte, să se ştie că există respect pentru lege, pentru reguli şi nu se iau decizii arbitrare. Deciziile luate de diverse instituţii ale statului încă au un grad de arbitrar, uneori de lipsă de profesionalism. De exemplu, ştiu companii foarte multe care aşteaptă cu anii să li se returneze TVA-ul.
Cum vede mediul investiţional scandalurile politice permanente din România şi instabilitatea?
Instabilitatea nu face bine în niciun caz mediului economic. Asta se vede şi în evoluţia cursului de schimb, şi în rating-ul de ţară şi, din nefericire, lucrurile astea au efect important. Astăzi capitalul este din ce în ce mai puţin disponibil şi ultimul lucru de care are nevoie este un mediu agitat.
Oamenii preferă, dacă există cea mai mică suspiciune că poate să se întâmple ceva într-o ţară, să nu se bage şi să nu investească în ţara respectivă. E neplăcut pentru că, pentru prima oară în ultimii ani, criza din România nu ni se datora atât de mult. Era pentru prima oară când sursele externe erau cele care induseseră mai mult criză în România decât ceea ce făcuserăm noi în interior. Exact asta nu ne trebuia, alţi factori agravanţi.
Cum vă pot convinge antreprenorii români să investiţi?
Ne uităm la multe companii, am analizat foarte multe companii şi până acum, dar s-a întâmplat rar să găsim ingredientele necesare ca să încheiem deal-ul. De obicei, pentru a fi atractive pentru noi trebuie să fie într-o nişă în care să vedem posibilitatea de creştere, în care să aibă ei un avantaj competitiv.
Sper că vom face încă cel puţin una-două tranzacţii pe acest segment, pentru că nevoia de capital pentru zona asta e destul de importantă. Nu înseamnă însă că putem face rabat de la principiile pe care ni le-am propus.
"În măsura în care vom reuşi să găsim tranzacţii bune, companii interesante, vom continua să investim în România", declară Cristian Nacu.
200 milioane de euro
au fost investiţi de grupul polonez în România

Portofoliul actual
Enterprise Investors a investit până acum circa 200 de milioane de euro în România, în şapte companii, la patru fiind încă acţionar. "Macon este, probabil, cel mai mare producător independent de materiale de construcţii la ora actuală din România. Profi a fost achiziţionată la începutul lui 2010, aveam 67 de magazine la vremea respectivă, astăzi avem de două ori mai multe. O altă companie este Siveco, care a crescut constant în toţi anii aceştia. Ultima, Smartree, este o companie care realizează servicii de resurse umane. Avem intenţia de a mai face câteva investiţii în România, fonduri sunt, avem bani", spune Cristian Nacu.
CARTE DE VIZITĂ

CRISTIAN NACU
Partener

  • Şeful reprezentanţei Enterprise Investors în România din iulie 2007.
  • Preşedinte al Asociaţiei de Private Equity şi Venture Capital din Europa de Sud-Est (SEEPEA).
  • Anterior a lucrat pentru divizia de investiţii a Băncii Mondiale (IFC) şi pentru Fondul Proprietăţii de Stat.

Citiţi şi:

  • Mihai Răzvan Ungureanu: “Investiţiile străine vor fi afectate”