Un judecător dinamitează propunerile PSD pentru funcțiile de judecători CCR: „Am ridicat problema, dar plenul mi-a răspuns aiuritor!”
- Cristian Istrate
- 6 mai 2019, 22:57
Judecătorul Cristi Danileț consideră că propunerea unor magistrați în funcțiile publice este o problemă ce nu poate fi trecută cu vederea.
Cristi Danileț a declarat că propunerea unor magistrați în funcții publice de către partide este o problemă, întrucât propunerile sunt făcute pe baza unor discuții și negocieri prealabile, ceea ce înseamnă că se îndepărtează foarte mult de etica așteptată de la un magistrat. Această declarație a fost făcută în contextul în care judecătorul Cristian Deliorga și procurorul Gheorghe Stan au fost propuși de PSD pentru funcții de judecători CCR.
„Justiția se vrea independentă. Asta înseamnă o separare a magistraților de politic, atât instituțional (instanțele și parchetele se autoguvernează prin CSM), cât și personal (magistrații au anumite interdicții privind activitățile politice).
În anul 2015 un membru CSM, judecător, a fost propus de un partid Parlamentului ca judecător CCR (propunerea a fost respinsă). Acum, în anul 2019, văd că un judecător și un procuror sunt propuși Parlamentului de un alt partid ca judecători CCR.
Mi se pare în neregulă că unii magistrați figurează pe listele unor partide politice pentru a ocupa funcții în statul român. În anul 2015, ca membru CSM, am ridicat această problemă în CSM unde eram membri, dar Plenul a răspuns aiuritor cum că asemenea funcții se ocupă prin propuneri făcute de organisme politice. Or, eu nu supusesem dezbaterii cum sunt numiți judecătorii CCR, ci de ce figurează niște magistrați pe listele politice.
Să o spun pe șleau: dacă un magistrat ar avea în sala de judecată un pix cu însemnele unui partid, ar fi văzut intrând în sediul unui partid politic sau ar lua masa cu un politician, ar fi mari discuții. Dar dacă un magistrat apare pe lista unui partid, ne facem că nu e nimic, de parcă a ajuns acolo fără discuții prealabile. Or, cât timp despre acele discuții nu există informații publice, înseamnă că ele au avut loc în privat, cu propuneri și negocieri politice, aspecte care exced eticii așteptate de la un magistrat.”, a scris judecătorul Cristi Danileț pe Facebook.