Criptomonedele au reușit o creștere semnificativă pe bursa mondială. Însă deși ascensiunea lor e seducătoare, ea poate fi și înșelătoare.
Monedele virtuale au ajuns în prezent mult mai valoroase decât toți dolarii americani aflați momentan în circulație. Potrivit Wall Street Journal, criptomonedele au atins o evaluare de 2 trilioane de dolari pe 19 aprilie. Practic reprezintă cam aceeași evaluare a tuturor dolarilor americani aflați momentan în circulație. Însă de la acea dată, criptomonedele au atins pragul de 2,25 trilioane de dolari și sunt pe punctul de a depăși dolarii aflați în circulație.
Deși statisticile au o putere de fascinație și sunt un indicator solid al popularității criptomonedelor, ele sunt și puțin înșelătoare.
Cum se explică evoluția incredibilă a criptomonedelor?
O explicație este aceea că dolarii americani aflați în circulație nu sunt exclusiv dolari americani. Circulația lor se referă doar la numerarul fizic. Majoritatea banilor pe care îi avem, la fel cum este cazul dolarilor americani, nu sunt lichizi. Ei există în bănci, investiții și alte active imateriale. Deși criptomonedele s-ar putea să valoreze mai mult decât toți dolarii și monedele fizice din lume, în mod sigur nu valorează mai mult decât toții banii de pe planetă, atrag atenția experții.
Evoluția favorabilă a criptomonedelor face parte dintr-o tendință existentă în numeroase categorii și clase de investiții, precum cele imobiliare și energia verde. Însă o mare parte din evoluția favorabilă a criptomonedelor a fost alimentată de ratele de dobândă scăzute ale Rezervei Federale.
Trebuie să sperăm că totul va fi bine, dar să ne pregătim pentru ce e mai rău
Totuși, Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii a explicat că ne-am putea afla într-o bulă, Oficialii au spus că „evaluările sunt în generale ridicate” și „vulnerabile la declinuri semnificative în cazul în care apetitul investitorilor va scădea, progresul pandemiei va dezamăgi sau recuperarea va întârzia”, potrivit unui raport de stabilitate publicat în mai 2021, notează Futurism.
În concluzie, trebuie să sperăm că totul va fi bine, dar să ne pregătim pentru ce e mai rău. De asemenea, poate că ar trebui să ascultăm și de sfaturile lui Elon Musk, adaugă Futurism. Să nu ne grăbim să ne investim toate economiile de-o viață în criptomonede. Dacă facem asta, se prea poate să regretăm dacă (și atunci când) bula se va sparge.