Crin Antonescu: "Premierul nu trebuie să fie de la PSD" | VIDEO

Crin Antonescu: "Premierul nu trebuie să fie de la PSD" | VIDEO

SCENARIU POST-MOŢIUNE. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a acordat "Evenimentului zilei" un interviu în care vorbeşte despre moţiunea de cenzură pe care opoziţia se pregăteşte să o depună. Dacă această moţiune va trece, Crin Antonescu spune că premierul nu ar trebui să fie de la PSD, ci independent.

"Noi nu căutăm un pretext pentru suspendarea preşedintelui. Dacă obiectivul nostru rămâne cu seriozitate schimbarea guvernului, atunci dacă este nevoie să suspendăm preşedintele îl suspendăm, dar obiectivul principal trebuie să rămână schimbarea guvernului", a adăugat Antonescu.

Pe de altă parte, el a insistat că cei care nu fac parte din guvernul alternativ al PNL nu vor fi nici într-un viitor guvern.

EVZ: Domnule Crin Antonescu, cât credeţi că va mai rezista la putere guvernul Boc? Crin Antonescu: Câtă vreme noi, cei din opoziţie, nu vom fi capabili să construim până la capăt o alternativă viabilă, iar noi, cei din opoziţie, nu vom putea construi o alternativă viabilă atâta vreme cât PSD mai are de re zolvat, se pare, alte chestiuni de cât aceasta.

PSD este reticent la ideea depunerii moţiunii de cenzură? Nu la ideea depunerii moţiunii de cenzură, ci la construcţia a ceea ce urmează a doua zi după eventualul succes. Fie probleme de calendar intern - congresul din luna octombrie-, fie priorităţi care apar peste noapte- cum ar fi suspendarea preşedintelui - par a întârzia, cel puţin, PSD-ul de la ceea ce trebuie să facem împreună, vrem, nu vrem, şi anume constru cţia unei alternative, fie ea şi pro vizorie, pentru guvernul Boc.

Credeţi că şansele depunerii moţiunii în această toamnă scad. Va fi amânată? Nu. Eu am resurse de speranţă în legătură cu faptul că PSD va concura la construirea cât mai rapidă a acestei alternative şi cred că moţiunea de cenzură va fi oricum depusă. E vorba însă de a-i da cât mai multe şanse acestei moţiuni.

Din punct de vedere electoral este profitabil să intraţi într-un guvern acum, înainte de o iarnă com plicată din punct de vedere social? După toate aparenţele, nu este profitabil. Eu însă am convingerea că cine are curajul să-şi asume guvernarea României în astfel de momente şi chiar face câte ceva are de câştigat inclusiv din punct de vedere electoral.

Chiar dacă moţiunea va trece, credeţi că Traian Băsescu vă va da guvernarea? Eu am spus şi noi liberalii am spus: este urgent, este necesar să înlăturăm guvernul PDL sau construit în jurul PDL. Pentru asta trebuie să avem o alternativă pentru a doua zi şi dacă preşedintele, în acţiunea sa politică, obstrucţionează o majoritate parlamentară care s-ar constitui - aşa cum s-a întâmplat în toamna lui 2009- atunci el trebuie să fie suspendat şi nu vom avea nicio ezitare să-l suspendăm.

Moţiunea de cenzură poate să treacă şi cu concursul Partidului Democrat, ba chiar cu concursul indirect al lui Traian Băsescu. De ce să nu ne gândim şi la această ipoteză? De ce să nu ne gândim că, potrivit interpretării conform căreia Traian Băsescu a dorit tripleta celebră în afara guvernului, ar putea dori de-a dreptul un alt guvern, aşa cum au sugerat la un moment dat fruntaşi ai Partidului Democrat? N-ar găsi un prilej mai bun să dea câteva voturi unei moţiuni de cenzură înaintate cu surle şi trâmbiţe de opoziţie. Sigur că, a doua zi, domnul Traian Băsescu, pe aceeaşi logică, ar putea avea o variantă de continuare care să nu fie tocmai ceea ce ne-am dorit.

Dacă noi nu avem o variantă coerentă de guvernare, atunci cu adevărat cărţile ar fi în mâna Domniei Sale şi moţiunea de cenzură ar putea fi pusă degeaba.

Cât de viabilă este ideea suspendării. E doar o temă pentru public sau este un demers pe care îl vedeţi realizabil? Este un demers pe care-l consider realizabil. Problema este să fie necesar. Nu este genul de demers pe care-l faci ca exerciţiu. Suspendarea unui preşedinte, fie el şi "simpaticul", între ghilimele, Traian Băsescu nu se face decât atunci când nu se poate altfel. Aşa cred. Când s-au întâmplat fapte, de netrecut, de încălcare a Constituţiei sau când, tot cu încălcarea Constituţiei, preşedintele împiedică o soluţie politică de care ţara are nevoie. Dacă nu ne aflăm într-una din aceste două situaţii, noi nu suntem interesaţi de suspendare.

Refuzul de a promulga legea pensiilor este o astfel de situaţie? Pe conţinut, nu. Pentru că, dacă la Curtea Constituţională conţinutul legii - mă rog, cu toate obiecţiile pe care noi le-am făcut - va fi socotit constituţional, preşedintele n-ar avea motive să nu o promulge. Preşedintele are însă, şi aici sunt de acord cu ceea ce reclamă domnul Ponta şi PSD, preşedintele are însă un motiv şi procedural, şi moral foarte puternic să nu o promulge, având în vedere că ea a fost adoptată în Camera Deputaţilor printr-o fraudă la vedere, printr-o fraudă de maximă notorietate. Numai că noi nu căutăm un pretext pentru suspendarea preşedintelui.

Dacă obiectivul nostru rămâne cu seriozitate schimbarea guvernului, atunci, dacă este nevoie să suspendăm preşedintele îl suspendăm, dar obiectivul principal trebuie să rămână schimbarea guvernului. I-am spus domnului Ponta ceea ce ştia: că nu pe noi trebuie să ne roage să fim de acord cu suspendarea preşedintelui, că aşa părea la un moment dat, cu condiţia ca subiectul înlăturării guvernului Boc şi înlocuirii lui cu un guvern performant cât de cât să nu fie uitat.

Vedeţi posibil un guvern cu un premier PNL? Sigur că da. Nu am niciun motiv să consider imposibil aşa ceva.

În ce condiţii? În contextul în care PNL este forţa politică cea mai importantă dintr-o eventuală coaliţie de guvernare. Asta-i varianta cea mai probabilă. Este foarte puţin probabil că PNL, ca şi orice alt partid, ar câştiga jumătate plus unu din voturi. Dar nu mi se pare deloc, dar deloc imposibil, nu mi se pare nici improbabil, ca PNL să fie partidul cel mai mare dintr-o coaliţie de guvernare.

Totuşi există o diferenţă în sondaje care vă separă de PSD, cu PSD pe primul loc. Sigur. Dar cu un PSD care este departe de 50% şi cu un PNL care nu are niciun motiv să nu se lupte în continuare şi, până când se va ajunge de momentul alegerilor, să se apropie de PSD sau, de ce nu, să-l depăşească.

Dacă moţiunea trece, există două opţiuni: un guvern politic sau un guvern de tehnocraţi. Un guvern politic cu un premier PSD? Din punctul meu de vedere, nu. Poate să fie un guvern PSD, dar nu cu participare liberală. Nu ştiu. Noi avem de făcut următoarele lucruri şi ne-am şi apucat să le facem.

Am făcut un apel public şi îl fac şi prin intermediul dumneavoastră către cei din PSD să urgentăm, să finalizăm discuţiile asupra programului minimal, programul guvernului de criză, program de câteva luni până la anticipate - pe care le dorim - şi de asemenea să consfinţim şi o formulă de guvernare. Adică noi, în momentul în care înaintăm moţiunea de cenzură, trebuie să ştim foarte clar ce facem în momentul următor. Altfel, vânând votul unor dezamăgiţi sau altora, cred că şansele sunt prea mici. Dar o discuţie foarte clară despre un guvern care să fie sprijinit de PNL, PSD, UDMR - iată o formulă clasică - un asemenea guvern nu poate avea în mod rezonabil decât un prim-ministru independent.

DACĂ PNL AJUNGE LA GUVERNARE

"Miniştrii vor fi doar cei din guvernul alternativ"

Sunteţi un lider autoritarist, cum vă reproşează şi unii colegi?Nu cred că autoritar sau autoritarist e termenul potrivit. Sunt însă un lider hotărât şi dispus să rişte. Sunt un lider care este gata să joace pentru decizii pe care le consideră esenţiale, să joace în fiecare moment scaunul de preşedinte.

Domnilor Vosganian şi Fenechiu le-a trecut supărarea că nu i-aţi pus în guvernul alternativ? Şi domnul Vosganian, şi domnul Fenechiu, şi alţi colegi, care au aspiraţii fireşti ca oameni politici importanţi să fie la un moment dat miniştri, au avut motive să fie mâhniţi, să simtă o anumită frustrare. Aş fi simţit-o şi eu în locul domniilor lor. Ceea ce trebuie să spun e că dezbaterea în PNL, deschisă chiar dacă polemică, a dovedit din nou o excelentă ţinută.

Asta înseamnă că ei nu vor fi prezenţi în viitorul guvern? Sigur că nu vor fi, de vreme ce cabinetul pe care l-am anunţat nu-i cuprinde. Nu e un exerciţiu de imagine, nu-i o păcăleală.

Nu va fi din nou un vot în PNL în momentul unei intrări la guvernare? Este o chestiune pe care am discutat-o în Delegaţia Permanentă şi am afirmat răspicat două lucruri. Unu: statutul partidului va fi respectat întocmai. Doi: dacă PNL va guverna, aceştia vor fi miniştrii.

Să înţeleg că problema se va pune "eu cu miniştrii mei sau voi"?Nu. În momentul când am anunţat formula aceasta public, fără a-i consulta pe colegii mei, am şi precizat că este o propunere a lui Crin Antonescu ca preşedinte al PNL. După votul care s-a dat în Delegaţia Permanentă, acest guvern şi aceşti miniştri sunt ai PNL. Eu nu i-am consultat, pentru că nu aveam nici obligaţia statutară, nici morală să o fac. Eu cerusem un mandat pe care Delegaţia mi l-a dat. Această formulă comporta nişte riscuri pe care am socotit că este normal să mi le asum singur.

Ce înseamnă că proiectul Antonescu în PNL ar putea eşua? Eşecul unui proiect Antonescu înseamnă pentru mine ca PNL să funcţioneze în timpul mandatului meu şi după aşa cum funcţiona înainte ca eu să devin preşedinte. Înseamnă ca PNL cu acţiunile sale, în opoziţie, la putere dacă va fi cazul, să-i dezamăgească pe cei 2 milioane de oameni care în toamna lui 2009 mi-au acordat mie, şi implicit PNL, un vot pentru că reprezentam o speranţă.

DESPRE COLABORAREA CU ŞEFII PSD

"În jacuzziul domnului Vîntu nu s-a înecat nici domnul Geoană, nici domnul Ponta"

Domnul Ponta spunea că proiectul Klaus Johannis s-a înecat în jacuzziul domnului Vîntu.Eu am spus că în jacuzziul domnului Vîntu nu s-a înecat nimeni, pentru că nimeni nu se îneacă, indiferent de cât de mult s-ar băga în viaţa politică românească. Toţi care au făcut o baie acolo sunt vii, sunt proaspeţi. Nu s-a înecat nici domnul Geoană, nu s-a înecat nici domnul Ponta, care era foarte aproape de domnul Geoană la momentul respectiv, ba dimpotrivă.

Domnul Hrebenciuc are puseuri de vivacitate antiliberală. Mai toţi sunt unde-i ştim. Domnul Iliescu, domnul Năstase etc., etc. Domnul Johannis n-a intrat niciodată în jacuzziul domnului Vîntu şi nu avea cum să se înece acolo, dar repet, eu evit să mai aduc în discuţie persoana Klaus Johannis pentru că acest om, ca să spun aşa, n-are nicio vină. A intrat într-un proiect, a intrat cu onestitate, acest proiect nu a reuşit atunci.

Ce le-am spus eu vecinilor PSD-işti este că, din punctul meu de vedere, o formulă de tip Johannis pentru perioada asta de criză, chiar cu participarea lui Klaus Johannis în acelaşi rol, dacă Domnia Sa ar mai accepta acest lucru încă o dată - pentru că nu ştiu chestiunea asta - nu mi se pare o variantă de exclus.

Putem să discutăm, şi dacă domnul Ponta sau un alt coleg al Domniei Sale îmi aduce un singur argument foarte serios împotriva unei asemenea ipoteze, trecem şi discutăm alta. Nu e Johannis singurul independent.

Aţi colaborat şi cu domnul Geoană şi aveţi o colaborare şi cu domnul Ponta...Am colaborat şi cu domnul Geoană, colaborez şi cu domnul Ponta exact cum au colaborat americanii şi ruşii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dintre cei doi, care vi s-a părut un colaborator mai confortabil? Sunt doi oameni politici care au condus sau conduc un partid mare, un partid care are obişnuinţa de a înţelege prin alianţe ceva de genul alianţei cu conservatorii, dar care - şi în cazul domnului Geoană, şi în cazul domnului Ponta, trebuie să o spun - a avut un comportament corect, pe segmentul pe care noi colaborăm. Faptul că observatorilor li se pare mai confortabilă, mai bună colaborarea cu domnul Mircea Geoană ţine doar de faptul că aceea a fost o colaborare punctuală, pe o secvenţă în care PSD-ul avea nevoie de noi, candidatul Geoană avea nevoie de noi, şi noi am acordat un sprijin în condiţii foarte clare, pe care ei le-au acceptat pentru că trebuiau să le accepte.

Astăzi suntem într-o altă situaţie şi sigur lucrurile nu mai par atât de simple. Sunt convins însă că, dacă domnul Ponta era în locul domnului Geoană, în 2009, şi domnul Geoană ar fi astăzi în locul domnului Ponta, lucrurile ar fi stat şi ar sta exact la fel, ceea ce arată că nu ţine de persoană. De altfel, cel puţin deocamdată - cu toată preţuirea pentru domnul Geoană şi domnul Ponta, care au fiecare indiscutabile calităţi de om politic - mie îmi pare că dominant a fost şi este nu liderul PSD-ului, ci PSD-ul ca for maţiune.

Deci domnul Ponta captiv sau sub influenţa colegilor de partid? Nu, captiv nu cred că este. Sub influenţa colegilor orice preşedinte de partid este. E poate cel mai apăsat de astfel de influenţe dintre membrii acelui partid. Nu în sensul de a i se recomanda sau a i se impune hotărâri, ci în sensul că el are obligaţia şi morală, şi statutară să ia în calcul, cât se poate de mult, din opţiunile, din interesele care există în partidul respectiv. Am spus-o şi n-au înţeles-o şi s-au supărat. Deocamdată, PSD-ul are încă un lider din umbră, un lider tutelar, care este Ion Iliescu.

Credeţi că-l veţi învinge pe Victor Ponta în alegerile prezidenţiale? Dacă voi candida şi dacă-l voi întâlni, da. Dar sunt doi "dacă" foarte grei.

Nu e sigură o candidatură de-a dumneavoastră? Nu e deloc sigură o candidatură a mea la alegerile prezidenţiale, dacă ele vor mai avea loc vreodată, şi presupun că nici în cazul domnului Ponta nu este aceasta o opţiune sigură.

Domnul Dan Voiculescu a şi făcut un calendar de demitere a preşedintelui. Ca imagine, prezenţa sa în coaliţia care vrea să-l schimbe pe Traian Băsescu este benefică?Într-o coaliţie care vrea să-l schimbe pe Traian Băsescu, prezenţa oricui este benefică. Mă refer la personajele parlamentare. La cei care fac parte sau conduc partide parlamentare. PC este, după părerea mea, dintre cele mai onorabile care sunt în Parlamentul României.

Nu PC este vinovat de marile rele ale României, pe ultimii doi ani, pe ultimii şapte ani, pe ultimii 20 de ani. PC are nişte oameni, unde-s şi puţini, după părerea mea de calitate, iar transformarea domnului Voiculescu anume într-un fel de om rău al României este o parte destul de plicticoasă deja din povestea lui Traian Băsescu despre politica din România, unde cauza tuturor relelor sunt domnii Voiculescu, Vîntu, Patriciu, după caz.

REPLICI

Regret că l-am făcut derbedeu pe Băsescu

L-aţi acuzat pe Traian Băsescu că are ieşiri publice suburbane. Dv. aţi folosit recent calificativul "derbedeu". Nu e un limbaj cam tare?Ba da. Şi regret că am folosit public acest cuvânt, despre un preopinent politic, cu atât mai mult despre preşedintele ţării. Chiar regret. Ceea ce acuz eu în episodul care a dus la reacţia mea nu e că preşedintele a folosit un limbaj nepotrivit, ci că preşedintele minte. În ce mă priveşte a minţit de la cap la coadă.

Deci nu v-a ajutat atunci să intraţi pe liste... Absolut deloc. Şi nici nu putea să o facă. Nici nu i-am cerut, nici nu aveam nevoie. N-am avut niciun fel de discuţie cu Traian Băsescu, care n-avea niciun cuvânt de spus, şi n-am avut această problemă. Pe deasupra, eu nu l-am întâlnit niciodată pe Traian Băsescu între anul 2000 şi anul 2007. Nu l-am întâlnit niciodată de atunci şi până acum în mediul privat şi de aceea spun că minte. Dacă unii frisonează atunci când Domnia Sa evocă întâlniri private, eu nu mă număr printre ei şi n-am de ce să accept această minciună.

Iar pentru cei care spun că nu cred că nu l-am văzut eu pe Traian Băsescu din 2000 până în 2007, păi, n-am făcut împreună o campanie electorală, acestora le spun nu. N-am făcut cu Traian Băsescu nicio acţiune de campanie. Nu am fost văzuţi pentru că nu am fost prezenţi nicăieri împreună.

VECHI CAMARAZI DE PARTID

O relaţie "mai slăbită" cu Dinu Patriciu

Care mai este relaţia dumneavoastră cu Dinu Patriciu?

Relaţia mea cu Dinu Patriciu n-a fost niciodată una de la mogul la un altfel de om. A fost relaţia între doi vechi camarazi de partid, oameni care împărtăşesc în bună măsură aceleaşi idei. Nu s-a bazat niciodată pe vreun angajament sau pe vreo formulă financiară sau politică specială între mine şi Dinu Patriciu. Avem o relaţie mai slăbită faţă de ceea ce era înainte. Poate că şi programul fiecăruia dintre noi, poate că şi o anumită nemulţumire.

Am văzut exprimată public la un moment dat, reţinut, dar exprimată public, o nemulţumire a lui Dinu Patriciu faţă de formula pe care am adoptat-o la ultimul congres, de direcţia în care mă îndrept. Nu am însă niciun fel de ezitare să cred că în chestiunile fundamentale, care ţin de esenţa liberalismului, de anumite viziuni reformatoare legate de această ţară, indiferent sau oricât de departe ne-ar duce viaţa, eu şi Dinu Patriciu ne vom întâlni.

În rest, sincer, în acest moment, nu ştiu exact ce opţiuni are Dinu Patriciu. Ştiu exact ce opţiuni am eu.

Ne puteți urmări și pe Google News