UPDATE 5:Ion Oprişor, secretarul CSAT, a declarat pentru EvZ că, în conformitate cu prevederile legii 182/2002, completată prin prevederile legii nr.268/2007, preşedintele interimar, Crin Antonescu şi nici membrii guvernului care au participat la şedinţele CSAT nu aveau nevoie de documente suplimentare pentru a participa la întrunirile CSAT. "Legea 182/2002, completată prin prevederile legii nr.268/2007 este suficient de clară în acest sens", a spus Ion Oprişor. 
UPDATE 4: Conform unui comunicat de presă emis de ORNISS, instituţia nu a primit şi nu a răspuns niciunei solicitări adresate instituţiei  de către jurnalista Simona Ela Fica şi care să facă referire la accesul la informaţii clasificate."Prin urmare, documentul respectiv nu a fost emis şi nu a fost transmis de către ORNISS", se arată în comunicatul instituţiei. 
În ceea ce priveşte accesul la informaţii clasificate, ORNISS citează din legea nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, conform căreia: "Accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) si e), este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru următoarele categorii de persoane: preşedintele României; primul-ministru; miniştri;deputaţi;senatori, care, în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţite să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea procedurilor prevăzute la alin. (1)-(3), respectiv la art. 28, în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 36 alin. (3)."
UPDATE 3: Ministrul de Externe, Andrei Marga, a explicat, la rândul său, azi, într-o conferinţă de presă, că, potrivit legii, în calitate de ministru, are acces la informaţii clasificate. Acest acces este garantat pentru preşedinte, premier, miniştri, deputaţi şi senatori, fără a fi necesare îndeplinirea procedurilor prevăzute de art. 28 al legii 182/2002. El a explicat că în 7 mai şi-a preluat mandatul de ministru şi în 10 mai „structura de securitate din minister” i-a cerut să semneze un angajament privind protecţia informaţiilor clasificate. „Sunt instruit, sunt în regulă”, a explicat Marga, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor.
El a mai precizat că a participat la summitul NATO de la Chicago, în luna mai, unde a avut acces la informaţii strict secrete de importanţă deosebită.
UPDATE 2: Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat  că nu poate să creadă că mai mulţi miniştri, în frunte cu preşedintele interimar, nu şi-au luat certificatele ORNISS necesare pentru a avea acces la documentele CSAT.
"Nu îmi vine să cred că aceşti domni în frunte cu preşedintele interimar nu şi-au luat certificatele necesare pentru a avea acces la documentele pe care le au la masă la CSAT. Există ministere care lucrează numai cu astfel de documente, precum cel de Interne. Ministrul de Interne este, aş spune, dintre membrii Guvernului – nu discut aici de servicii care furnizează informaţiile şi alte structuri ale ministerelor de forţă – care are acces la toate informaţiile strategice, în ordine: preşedinte, prim-ministru, ministru de Interne. Ori, eu nu pot să cred nici astăzi că nu au aceste certificate. Ori, dacă aceasta este realitatea este încă o dovadă asupra faptului că aceşti oameni nu au nimic cu respectarea legii, a Constituţiei", a declarat Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă.
UPDATE 1 : Ministerul Apărării a precizat că, Cornel Dobriţoiu deţine certificat ORNISS, deşi instituţia emitentă a negat acest lucru. Şi biroul de presă al Ministerului Justiţiei, Titus Corlăţean a declarat că acesta deţine avizul necesar participării la şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Biroul de presă al MApN susţine, într-un comunicat, că ministrul Corneliu Dobriţoiu posedă autorizaţie de acces la informaţii clasificate nivel Strict Secret de Importanţă Deosebită (SSID), emisă la data de 10 mai 2012, valabilă patru ani. De asemenea, acesta deţine documente de securitate pentru acces la informaţii NATO şi UE clasificate.
Potrivit Ministerului Justiţiei, în îndeplinirea atribuţiilor deţinute anterior în domeniul politicii externe, inclusiv în relaţiile cu Alianţa Nord Atlantică, ministrul Titus Corlăţean a parcurs procedurile de verificare instituţionale prevăzute de lege, proceduri care au fost finalizate la acel moment cu obţinerea certificatului ORNISS.
Potrivit birourilor de presă ale celor două ministere, au fost îndeplinite procedurile necesare participării la şedinţele CSAT a celor doi demnitari, "pe cale de consecinţă, nu există şi nu a existat niciun impediment legal pentru participarea miniştrilor Justiţiei şi al Apărării la şedinţele CSAT".

În conformitate cu prevederile art. 7 alin 4 din Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate: accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) şi e), este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru următoarele categorii de persoane: preşedintele României; primul-ministru; miniştri; deputaţi; senatori.

În concordanţă cu atribuţiile specifice, aceste persoane sunt îndreptăţite să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea procedurilor prevăzute la alin. (1) – (3), respectiv la art. 28, în baza  unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 36 alin. (3).
Instituţia Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor de Stat exercită atribuţii reglementare, de autorizare, evidenţă şi control cu privire la protecţia informaţiilor clasificate. Potrivit legii, obţinerea certificatului ORNISS este obligatorie pentru orice membru CSAT.
Conform unei informaţii apărute în presă, preşedintele interimar al ţării Crin Antonescu, dar şi mai mulţi membri ai Guvernului, precum ministrul de Interne Ioan Rus şi ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, ministrul Justiţiei Titus Corlăţean, dar şi ministrul de Externe Andrei Marga, au participat la şedinţe CSAT fără să aibă certificate emise de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor de Stat, aşa cum prevede legea.

„Nu numai că nu deţin certificate ORNISS domnii enumeraţi, dar unul dintre ei, care este preşedintele interimar al României, a convocat Consiliul Suprem de Apărare al Ţării în mod ilegal, pentru că, neavând aceste autorizaţii de acces la documente clasificate, nu aveau calitatea să intre în CSAT, pentru că în CSAT se discută tocmai despre şi se accesează documente clasificate, pentru că în CSAT există, aşa cum am văzut cu toţii, acele calculatoare, acele laptopuri care sunt conectate prin Intranet şi care conţin documente clasificate, începând de la – eu ştiu – hărţi strategice ale resurselor minerale, care fac parte din strategia de securitate a României, până la misiunile militare ale României la NATO şi la ONU”, a spus jurnalista Simona Ela Fica, care a descoperit acest lucru în urma unei solicitări făcute acestui oficiu.
Jurnalista a adăugat că unul dintre subiectele din CSAT a fost inclusiv situaţia Hidroelectrica.